Ország-világ

2021.11.20. 10:36

Tovább nőtt az Orbán Viktor győzelmét várók tábora

A kormányfővel szemben induló, baloldali pártok támogatását élvező, a rezsicsökkentést korábban „ostobaságnak” nevező Márki-Zay Péter győzelmi esélyei a megkérdezettek szerint csökkentek: 17-ről 16 százalékra.

Budapest, 2021. október 23. Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján tartott megemlékezésen az Erzsébet téren 2021. október 23-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Mindez azt igazolja, hogy Márki-Zay Péter nem tudta a kormánnyal kritikus tábor méretét növelni

– derül ki az Alapjogokért Központ októberi és novemberi közvélemény-kutatásából.

Az Alapjogokért Központ két, országosan reprezentatív közvélemény-kutatást is készített arról, hogy kit tartanak esélyesebbnek a magyarok arra, hogy a jövő tavaszi választások után miniszterelnök legyen – írja a Magyar Nemzet.

Az októberi adatfelvétel során az aktív szavazók kétharmada (66 százalék) Orbán Viktort tartotta a legesélyesebbnek arra, hogy 2022 után (is) Magyarország kormányfője legyen.

Márki-Zay Péter győzelmét egy hónappal ezelőtt 17 százalékuk jósolta.

A novemberi adatok alapján a választási részvételüket biztosra ígérő válaszadók több mint kétharmada, tízből hét megkérdezett (69 százalék) a jelenlegi kormányfőt tartja a legesélyesebbnek az új kabinet megalakítására. Orbán Viktor győzelmi esélyeinek megítélése tehát javult az elmúlt egy hónapban: Márki-Zay Péter hiába lett a hatpárti balliberális koalíció vezetője, kiválasztásával a hivatalban lévő miniszterelnök mandátumának megújítását prognosztizáló szavazók aránya 66-ról 69 százalékra nőtt.

Márki-Zay Péter elsőségét ezzel szemben kevesebben, 17 helyett 16 százaléknyi megkérdezett várja csupán. Ráadásul a kormánnyal kritikus szavazóknál sem vezet a hódmezővásárhelyi polgármester: a novemberi kutatás adatai szerint ugyanis az ő körükben Márki-Zay győzelmét 38, Orbán Viktor elsőségét pedig 41 százalék várja.

Ez azt jelenti, hogy még a baloldali, kormánypártokkal nem szimpatizáló szavazók sem tartják esélyes, Orbán Viktort legyőzni képes politikusnak Márki-Zay Pétert

- olvasható az Alapjogokért Központ közösségi oldalán elérhető elemzésben.

Borítókép: Orbán Viktor október 23-án ünnepi beszéde közben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!