Ukrajna

2021.11.09. 10:33

Petro Porosenko eladta a tévécsatornáit az oligarchatörvény miatt

Petro Porosenko volt ukrán elnök bejelentette hétfő este, hogy eladta a tulajdonában lévő két tévécsatornát, miután Volodimir Zelenszkij hivatalban lévő államfő három nappal ezelőtt aláírta az oligarchaellenes törvényt.

Ukrán hírportálok tájékoztatása szerint az Európai Szolidaritás nevű pártot vezető Porosenko a Facebook-csatornáján közölt videófelvételen jelentette be, hogy eladta a Prjamij és az 5kanal tévécsatornát. Azt hangoztatta, hogy az oligarchaellenes törvény tényleges célpontja a szólásszabadság, és a hatalom azért fogadtatta el, hogy ellenőrzése alá vonja a tömegtájékoztatást.

A volt elnök szerint a szólásszabadság elleni támadás miatt úgy döntött, hogy a részvényeit eladja a két csatorna volt és jelenlegi újságíróinak. Ők a korrupcióellenes törvénnyel összhangban a részvényeket azonnal átadták kezelésbe a két csatorna vezetésének, a két tévé pedig Szabad Média néven létrejött holdingba egyesült, amely ettől kezdve a tulajdonosi jogok kizárólagos birtokosa. Porosenko szerint ezáltal a politikusok semmilyen nyomást nem tudnak majd gyakorolni a két tévécsatorna menedzsmentjére és szerkesztői gárdájára, nem tudják befolyásolni a szerkesztési és információs politikájukat.

Porosenko azzal vádolta Zelenszkijt, hogy ugyanazt teszi, amit Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki – mint mondta – az oligarchák elleni harc jegyében ellenőrzése alá vonta a tévéket, elfojtotta a szólásszabadságot, megsemmisítette a politikai konkurenciát, és kiépítette a diktatúrát.

Zelenszkij a múlt pénteken írta alá a sokat vitatott az oligarchaellenes törvényt, amely korlátozza a jelentős gazdasági és politikai súllyal bíró vállalkozók túlzott befolyását. A jogszabály értelmében a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntése alapján oligarchának nyilvánított személyek nem finanszírozhatnak politikai pártokat, politikai reklámokat vagy megmozdulásokat, illetve nem vehetnek részt privatizációs eljárásokban. Az oligarchává nyilvánításkor azt veszik figyelembe, hogy az illető részt vesz-e a politikai életben, befolyással bír-e a médiára, tulajdonosa-e monopolhelyzetben lévő vállalatnak, és a vagyona meghaladja-e a 85 millió dollárt (több mint 25 milliárd forintot). A törvény fél év múlva lép hatályba, és tíz évig marad érvényben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!