Illegális bevándorlás

2021.11.08. 21:20

Litvánia több befogadóközpontjában rendbontás történt

A fogvatartás körülményeivel való elégedetlenség nagyrészt ordítozásban és a kerítés demonstratív rázásában nyilvánult meg.

Rendbontások voltak hétfőn Litvánia több befogadóközpontjában, ahol többek között ázsiai és afrikai országokból érkezett migránsokat helyeztek el, akik a fehérorosz határon keresztül jutottak a balti állam területére – közölte a litván határőrség szóvivője.

Giedrius Misutis szerint a legnagyobb felfordulást több mint száz migráns okozta Medininkai településen, Vilnius határában, a határőrség iskolájában berendezett befogadóközpontban.

Mint elmondta, a fogvatartás körülményeivel való elégedetlenség nagyrészt ordítozásban és a kerítés demonstratív rázásában nyilvánult meg. A rendbontás néhány órán át tartott, de a biztonsági erők tömegoszlató eszközök bevetése nélkül is tudták kezelni a helyzetet.

Hasonló rendbontások néhány tucat résztvevővel a ruklai és a pabradei befogadóközpontokban, valamint a Kybartai városában működő menekültszálláson is voltak.

Rustamas Liubajevas tábornok, a litván határőrség parancsnoka nem zárta ki, hogy a rendbontásokat összehangolták az illegális migránsok erőszakos akcióival Lengyelország és Litvánia Fehéroroszországgal közös határán.

A lengyel kormányszóvivő hétfői közlése szerint a lengyel határ fehérorosz oldalán jelenleg három-négyezer migráns tartózkodik, akik több sikertelen csoportos határsértési kísérlettel próbálkoztak a nap folyamán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!