Ország-világ

2021.11.24. 10:21

Így működik a fővárosi jutalékos rendszer

A Városházán működő jutalékos rendszerből két személyhez bizonyosan vándorol pénz – legalábbis ez derült ki a Városháza-gate-ben eddig nyilvánosságra került hangfelvételekből. Az egyik érintett Kiss Ambrus, Karácsony Gergely főpolgármester-helyettese, a másik pedig Berki Zsolt, akit a fővárosi vagyonkezelőt vezető Barts J. Balázs bizalmasának tartanak. De vegyük sorra, hogy a tényekből és a szóban forgó hanganyagokból mit lehet megtudni a jutalékos szisztémáról!

Berki Zsolt nevét először az Index hozta összefüggésbe a Városháza tervezett eladásának ügyével. A lap birtokába jutott szerződés szerint Berki Zsolt cége, a Northern Rock Kft. bízta meg a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft.-t, hogy találjon vevőt a Városháza majdnem öthektáros ingatlanára – írja a Mediaworks Hírcentrum.

Berki Zsolt tevékenységéről az Anonymus által nyilvánosságra hozott egyik felvételen Gansperger Gyula beszélt részletesen. A baloldali üzletember így fogalmazott:

„Ez most volt már. […] Megválasztották Karácsonyt 2019 októberé­ben, s nekem a Guszti áprilisban mondta, hogy összeismertették egy figurával, aki a fővárosi önkormányzat vagyonkezelőjének intézi az ügyeit. Találkoztam Berki Zsolttal […] és mondtam, hogy én néztem pár ingatlant. […] Én kinéztem ezt a telket. Leültünk a tabáni teniszklub büféjében, megállapodtunk. Utána elmentünk a fővárosi vagyonkezelőhöz, összehozott az ügyintézővel. És akkor megvolt a biznisz. […]”

Annyit kért, hogy kössek vele egy megbízási szerződést. Kért kétmillió forint előleget, azt kifizettem neki. Utána, amikor ő megnyerte a pályázatot, ami ki volt írva július közepére, amiben megállapodtunk, én megcsináltam a pályázatot az én cégem nevében, beadtam. […] És két hét múlva mondták, hogy meg van nyerve. Jóváhagyta a fővárosi önkormányzat, bementünk az ügyvéddel, megírta a szerződést. […] Én kifizettem a Zsoltit.”

Gansperger egy másik alkalommal még részletesebben ismertette a jutalékos rendszert, Berki neve ekkor is többször elhangzott. „Tehát a következőképpen áll fel ez a csapat, amit én megismertem. A Zsolt frontol” – kezdett bele Gansperger, majd kitért rá, hogy Berki Zsolt családtagja, Berki József is benne van a „buliban”. Berki József – Gansperger elmondása szerint – a néhai Kiss Péter szocialista miniszter mellett dolgozott, csakúgy, mint Kiss Ambrus jelenlegi főpolgármester-helyettes, ő a tárcavezető titkárságvezetője volt.

Gansperger folytatta, s immár Tordai Csabát, a főpolgármester jogi főtanácsadóját is szóba hozta. „A Tordai Csaba nem pénzezik. Tehát ő nincs bent ebbe a jutalékos rendszerben. Legalábbis…” – mondta Gansperger, majd nyomatékosította: „A jutalékos rendszerben, amit nekem a Zsoltnak kell fizetnem. […] Az csak a Kiss Ambrus felé van.” A baloldali üzletember megemlítette azt is:

„Ha valamelyik bele akar túrni, a Tüttő [Tüttő Kata főpolgármester-helyettes] vagy bármelyik, az a Kiss Ambrusnak a dolga meg a Tordai dolga… […] Hogy lerendezzék.”

Bár a hangfelvételek szerint Tordai Csaba nem pénzezik, vagyis hozzá nem jutnak összegek, szerepe mégis igencsak fontos. Gansperger Gyula ezt egy helyütt ekképpen magyarázta el beszélgetőpartnerének:

„Tehát nincs úgymond hivatali tisztsége. De minden olyan szerződés, rendelkezés, tervezet, ami kimegy a főpolgármestertől, azt ő készíti elő és ő vizsgálja meg, hogy működőképes-e. Tehát mielőtt ez kimegy a nyilvánosságra, hogy aláírja a Gergő a szerződést, azt a Tordai Csaba láttamozza.”

Tordai szerepéről Bajnai Gordon volt baloldali miniszterelnök is említést tett.

„Gyakorlatilag két ember üzemelteti ma a Városházát, ő az egyik” – mondta az exkormányfő.

A hangfelvételek szerint fontos szereplője a rendszernek Barts J. Balázs, a vagyonkezelő vezetője is. Saját befolyását szemléltetve Barts egyszer arról beszélt: „Villámgyorsan csináltatok velük egy tervet, amit villámgyorsan megközbeszereztetek, hogy mire parkot kell itt építeni, addigra már alatta legyen 250 parkoló. […] És akkor jutunk el ahhoz a pozícióhoz, hogy a park kiírása úgy szól, hogy a két elképzelt szárny helyére ne kerüljön se fa, se semmi.”

A kiszivárgott felvételek alapján tehát a fővárosi feladatmegosztás úgy írható le, hogy Tordai Csaba jóváhagyatja a vezetőkkel a szerződéseket, Kiss Ambrus elhárítja az akadályokat, Barts J. Balázs végrehajtja a döntést, Berki Zsolt pedig kapja és viszi a pénzt – írja a Mediaworks Hírcentrum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában