Ország-világ

2021.11.09. 20:17

Fehéroroszország migránsok százait irányította át a lengyel határról a litvánhoz

Fehéroroszország sajtóértesülések szerint migránsok százait irányította át Lengyelországgal közös határáról a litván határhoz, a balti állam törvényhozása pedig rendkívüli állapotot hirdetett a térségben.

A litván Delfi hírportál értesülései szerint

fehérorosz határőrök keddre virradóra illegális bevándorlók mintegy ötszáz fős csoportját szállították a balti ország határához, ahol azok tábort vertek.

Litván oldalon az érintett határszakaszhoz legközelebb a határtól tíz kilométerre fekvő, Lazdijai járásbeli Kapciamiestis város esik.

A hírportál szerint fegyveres fehérorosz határőrök azt az eligazítást adták a migránsoknak, hogy éjjel próbáljanak bejutni Litvánia területére húsz-huszonöt fős csoportokban.

A litván hatóságok hivatalosan nem erősítették meg ezt az információt.

A litván parlament kedd éjféltől rendkívüli állapot bevezetéséről hozott határozatot az érintett határszakaszon legalább egy hónapi időtartamra. Ez az intézkedés lehetővé teszi a határőrőröknek „arányos lelki kényszer és fizikai erőszak” alkalmazását annak érdekében, hogy megakadályozzák az illegális bevándorlók litván területre jutását.

Az új szabályok értelmében a hatóságok megtiltották a beutazást egy öt kilométer széles határ menti sávba, ami alól csak a határőrség adhat felmentést.

A migránsoktól a hatóságok elkobozhatják a mobiltelefonokat, és gyülekezési tilalmat is elrendelhetnek az övezetben és a menekülttáborokban.

Ingrida Simonyte miniszterelnök parlamenti beszédében kiemelte, hogy az intézkedések elejét hivatottak venni annak is, hogy valaki támogatást nyújtson a migránsoknak.

„Azok az emberek, akik a határ közelében élnek és dolgoznak, zavartalanul folytathatják tevékenységüket, de megnehezül azok dolga, akik oda akarnak menni, és például fel akarják venni a migránsokat, hogy máshová szállítsák őket” – hangoztatta Simonyte.

Rustamas Liubajevas tábornok, a litván határőrség parancsnoka az ERT közszolgálati rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy a litván-fehérorosz határszakasz védelmét megerősítették a hadsereg, rendőrség és a határőrség alakulataival, és műveleti tartalékot is képeztek. Szükség esetén az erősítés így egy-két órán belül mozgósítható lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!