modern klinikai központ

2021.10.29. 10:19

Szijjártó: Magyarországon folyamatosan zajlik a stratégiai nemzeti képességek megteremtése (videó)

A koronavírus-járvány fontos tanulsága, hogy ezek hiánya kiszolgáltatottságot eredményez a rendkívüli helyzetekben – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Doktor24 Multiklinika nevű egészségügyi szolgáltató új beruházásának budapesti bejelentésén arról számolt be, hogy a pandémia „egyszerre döntötte le a lábáról bizonyos országok egészségügyi ellátórendszerét és komplett gazdaságát”.

„Az egyik legfontosabb tanulság éppen az, hogy ha egy ország nem rendelkezik stratégiai területeken saját nemzeti képességekkel és kapacitásokkal, akkor az ilyen rendkívüli helyzetekkel szembeni ellenálló képessége kevésbé tud sikeres lenni, kiszolgáltatott lesz és mások jóindulatára vagy segítőkészségére lesz ráutalva”

- hangsúlyozta. Majd hozzátette, hogy ez semmiképp sem kívánatos helyzet nemzetbiztonsági, nemzetstratégiai szempontból.

Szijjártó Péter emlékeztetett rá, hogy tavaly tavasszal világszinten hiány volt a védekezéshez szükséges legalapvetőbb eszközökből is, idén pedig az oltások beszerzése volt kritikus kérdés.

Ezért szerinte alapvető fontosságú a stratégiai nemzeti képességek létrehozása, miután ezzel egy állam gyakorlatilag a jövőbeli biztonságát teremti meg. Kiemelte, hogy Magyarországon erről már megszülettek a szükséges döntések, és megkezdődött a gyakorlati végrehajtás fázisa.

Magyarország mára képessé vált maszkok, lélegeztetőgépek, orvosi eszközök, gyógyszerek gyártására, s van saját teherszállító repülőgépe, illetve épül a Nemzeti Oltóanyaggyár is

- sorolta.

Ennek kapcsán pedig leszögezte: a járványokkal szembeni ellenálló képesség alapvető feltétele a gazdasági növekedésének is, ugyanis ha nem tudják garantálni az emberek egészségét, akkor korlátozásokat kell bevezetni.

A most bejelentett beruházás keretében modern klinikai központot hoznak létre 3000 négyzetméteren, 25 rendelővel és 36 ággyal.

A Magyarországon több mint 600 szakemberrel, hét helyszínen és száz rendelőben a betegek rendelkezésére álló vállalat nagyjából 3 milliárd forintos projektjéhez az állam 287 millió forintos támogatást nyújt.

Végezetül a miniszter rámutatott, hogy a magyar egészségipar jelentősen hozzájárult a gazdaság bővüléséhez ebben a nehéz időszakban is. Tájékoztatása szerint az országban 125 ezer embert foglalkoztató szektor teljesítménye tavaly 10, az idei év első felében 16 százalékkal nőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!