Ország-világ

2021.10.04. 11:09

Szijjártó: biztonsági és gazdasági szempontból is felértékelődött Közép-Ázsia szerepe a világban

Közép-Ázsia szerepe felértékelődött biztonsági és gazdasági szempontból is, ezért fontos lenne, hogy az Európai Unió is nagyobb figyelmet fordítson a térségre – közölte a tárca szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután kirgiz kollégáját, Ruszlan Kazakbajevet fogadta hétfőn Budapesten.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Ruszlan Kazakbajev kirgiz külügyminiszter sajtótájékoztatója a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. október 4-én.

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy

a nemzetközi beavatkozás afganisztáni kudarca nyomán Közép-Ázsia biztonságának még soha ekkora jelentősége nem volt az egész világ biztonsága szempontjából.

Ennek ellenére egyes európai uniós vezetők részéről a mai napig rendszeresek a felelőtlen nyilatkozatok, amelyek könnyen a 2015-ösnél is sokkal erőteljesebb migrációs hullámot válthatnak ki – figyelmeztetett. Hozzátette, hogy nem szabad figyelmen kívül a térségbeli országok véleményét, ugyanis „elsősorban az ő bőrükre megy a játék”. Márpedig az ő álláspontjuk az, hogy az Afganisztánban keletkezett problémákat Afganisztánon belül kell megoldani.

„Éppen ezért hibás, felelőtlen és veszélyes a brüsszeli intézmények azon elképzelése, ami arra ösztönözi az afgánokat, hogy aki el akarja hagyni Afganisztánt, az induljon útnak”

– jelentette ki.

Szijjártó Péter aláhúzta: ez az egész térséget destabilizálná, ami súlyos kihatással lenne az európai biztonsági helyzetre is.

Beszélt emellett arról is, hogy

a közép-ázsiai gazdaságok gyorsan növekednek, s fontos, hogy ebből a magyar vállalatok is profitálhassanak, amire meg is van az esély a keleti nyitás stratégiája miatt meglévő jó kapcsolatoknak köszönhetően.

A magyar-kirgiz kereskedelmi forgalom idén 62 százalékkal bővült, és a kirgizisztáni magyar jelenlét zászlóshajójának számító Richter Gedeon Nyrt. piaci részesedése is folyamatosan nő. Továbbá jövő héten hatályba lép a megállapodás a 16 millió dollárral induló, kirgiz-magyar alap létrehozásáról, hogy ezáltal is támogassák a magyar cégek beruházásait.

„Mi, magyarok talán minden más európai országnál nagyobb megértéssel vagyunk Közép-Ázsia iránt. Ezért szívesen vállaljuk a híd szerepének betöltését (.), és szeretnénk ha az EU nagyobb figyelmet fordítana a térségre”

– fogalmazott.

Végezetül elmondta, hogy Magyarország tavaly nagykövetséget nyitott Kirgizisztánban, amely már hat EU-tagállam vízumképviseletetét is ellátja, és további országok is jelezték érdeklődésüket. Illetve kitért arra, hogy idén 438 kirgiz hallgató jelentkezett magyarországi ösztöndíjra, és megállapodás született a diplomáciai képzési együttműködésről is.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Ruszlan Kazakbajev kirgiz külügyminiszter sajtótájékoztatója a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. október 4-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!