túszmentés

2021.10.08. 07:35

Majdnem 200 túszt szabadítottak ki Nigériában emberrablók fogságából

A nigériai biztonsági erők 187 túszt szabadítottak ki csütörtökön fegyveres bűnbandák fogságából az ország északnyugati Zamfara államának különböző részein tartott razziák során.

A helyi sajtó beszámolói szerint az emberrablók több mint ötven napig tartották fogva a túszokat. A kiszabadultak egyike azt mondta, hogy a fogság alatt 17-en éhen haltak.

Nigéria északi és középső részein az elmúlt két évben elharapódzott a szervezett bűnözés, rendszeresek a tömeges emberrablások, különösen igaz ez a forrongó Zamfara államra. Ehhez folyamodnak többek között a térségben aktív iszlamista terroristák is, akik lányokat és nőket kényszerítenek arra, hogy dzsihadistákkal házasodjanak össze, vagy öngyilkos merényleteket kövessenek el, másokat pedig dolgoztatnak. Más esetekben bűnszervezetek rabolnak el gyerekeket azért, hogy váltságdíjat követeljenek értük.

Szeptember eleje óta katonai művelet folyik Zamfara államban, a hatóságok hetek óta szüneteltetik a távközlést, hogy megzavarják a bűnbandák közti kapcsolattartást. A szomszédos államok – Kaduna, Sokoto és Katsina – attól tartanak, hogy a fegyveres csoportok átteszik a székhelyüket a területükre.

Hírügynökségek helyi lakosokra hivatkozva csütörtökön közölték, hogy fegyveres támadók két nappal korábban 18 embert öltek meg egy zamfarai faluban, továbbá gépkocsikat és boltokat gyújtottak fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!