Ország-világ

2021.10.21. 10:04

Gulyás Gergely: mind a gáz, mind az áram nálunk a legolcsóbb az EU-ban (videó)

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a szerdai kormányülésről adott tájékoztatást, amelyen európai uniós témák, így az energiaárak és a migráció kérdése, valamint a lengyel alkotmánybíróság Brüsszel által kifogásolt döntése volt napirenden.

Budapest, 2021. szeptember 15. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (j) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. szeptember 15-én. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a szerdai kormányülésről azt mondta, hogy uniós tematika mentén zajlott. Három kiemelt téma volt napirenden: az energiaárak és a migráció kérdése, illetve a lengyel alkotmánybíróság döntése.

Hazánkon kívül minden európai országban emelkedett a rezsiár

Az elmúlt hónapokban drámaian megnőttek az energiaárak, ennek az egyik legfőbb oka, hogy az Európai Bizottság átgondolatlan energiapolitikát folytat – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely szerint ezt most megfejelnék azzal, hogy a fogyasztókat terhelnék; megadóztatnák az autókat és a lakásokat.

Átlagosan egy év alatt az áram ára 80-100 százalékkal nőtt Európában, Magyarországon kívül mindenhol emelkedett az ár, így nem csak uniós hanem belpolitikai kérdéssé is vált a rezsi

– mondta Gulyás Gergely. Példaként említette, hogy míg egy egységnyi áram ára Budapesten 10 euró, Bécsben 22, Berlinben 33 euró. A gázárak esetén Berlinben duplája az ár a budapestinek, Bécsben háromszorosa, de Stockholmban például nyolcszor annyit kell fizetni a gázért, mint Budapesten.

Magyarország mindvégig határozottan kiállt amellett, hogy hatósági árral is fel kell lépni, ha ilyen mértékben nőnek az energiaárak

– mondta a miniszter. Hozzátette: Az Európai Bizottság nem segítette a probléma megoldását, hanem olyan politikát folytatott, mellyel hozzájárult ahhoz, hogy kialakuljon ez a helyzet.

Liberalizálták a piacot minden átmenet nélkül, átgondolatlanul reformálták meg a piacot. Ez idő alatt nem egyeztettek a kitermelőkkel.

Hiába beszélünk klímavédelemről, ha ez idő alatt versenyképességi hátrányba került Európa

– fogalmazott Gulyás Gergely.

Az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszere, az ETS kapcsán a politikus elmondta: ahelyett, hogy a klasszikus elvet, a szennyező fizet elvét érvényesítené, Brüsszel mostantól az emberek lakásait és autót adóztatná meg. Hangsúlyozta, mindegy Brüsszel milyen formában terjeszti elő ezeket a lépéseket, nem értenek egyet az irányelvekkel, ahogy a visegrádi országok sem, ezért a V4-es állam és kormányfői vétózni fognak ebben az ügyben.

Ha nem lenne rezsicsökkentés, és a magyar fogyasztók a piaci árakat fizetnék, a családok itthon évente 386 ezer forinttal fizetnének többet

– mutatott rá. Éppen ezért a magyar kormány továbbra is elkötelezett a rezsicsökkentés eredményeinek megvédése mellett – húzta alá.

Vissza kell állítani a tranzitzónákat

Ami a migráció kérdését illeti – folytatta – Magyarországnak javaslatokat fog megfogalmazni Brüsszel számára, mivel a migrációs nyomás rendkívüli mértékű növekedést mutat az elmúlt évben. Míg tavaly 27 881 ember, addig idén már 91 590 fő próbált bejutni a magyar határon. A V4-ek is támogatják a szigorú migrációs politikát, és cseh rendvédelmi erők is részt vesznek a védekezésben.

Jelenleg egy ötven fős cseh rendőri kontingens is segíti a magyar határ megvédését – közölte a miniszter, hozzátéve:

Brüsszel ebben a kérdésben sem revideálta az álláspontját, a kerítésépítés költségeibe a mai napig nem szállt be az unió, és politikailag is csak támadták a magyar álláspontot, ahelyett, hogy támogatták volna.

Lengyelország a középpontban

A lengyel alkotmánybíróság döntéséről Gulyás azt mondta, hogy most már Morawiecki miniszterelnök is megtapasztalhatta, hogy mennyire értelmetlen vitázni egy olyan intézménnyel, mint amilyen az Európai Unió. A nemzeti jog és az uniós jog viszonyával kapcsolatos viták mindig is középpontjában voltak az európai politikának – mondta Gulyás. A miniszter szerint sehol nincs rögzítve a szerződésekben az uniós jog elsőbbsége a tagállami szabályozásokhoz képest.

A francia alkotmányos tanács is hozott már olyan döntést, melyben rögzítik, hogy az uniós szabályok nem írhatják felül a tagállamiakat, de a spanyol és a cseh alkotmánybíróság is közölt már ilyen állásfoglalásokat

– mondta el Gulyás, aki a német alkotmánybíróság álláspontját is idézte, melyben az szerepelt, hogy az ottani taláros testület is mindig megvizsgálja, hogy nem sérül-e a nemzeti szuverenitás egy-egy uniós jogszabály átvételekor.

Azt a lengyel-ellenes vitát, ami ma az EU-t jellemzi, nem tartjuk elfogadhatónak – tisztázta Gulyás Gergely. A miniszter arra is emlékeztetett, hogy a magyar alkotmánybíróság is hozott már olyan döntést, mint most a lengyel, akkor ezt mindenki elfogadta az unióban.

Az előválasztás nem verseny volt

Márki-Zay Péter világossá tette, hogy lebontaná a kerítést, és befogadná a migránsokat

– kommentálta egy kérdésre válaszolva Gulyás Gergely a baloldal miniszterelnök-jelöltjének tegnapi CNN-interjúját. Szerinte ez egy baloldali álláspont, amit mindenki jól ismer, hozzátette, hogy a magyar kormány is azt gondolja, hogy a menekültekkel emberségesen kell bánni, de a migrációt meg kell állítani, és meg kell vizsgálni, hogy ki az aki valóban rászorul a magyar állam által kiadott menekültstátuszra.

A Magyar Nemzet kérdésére, miszerint Márk-Zay támadta a rezsicsökkentést és a kritizálta a magyar adórendszert, Gulyás Gergely megerősítette: a piaci árat érvényesítése esetén a magyar családoknak havonta több mint 30 ezer forint többletköltséget kell fizetniük. A miniszter emlékeztetett, a baloldali kormányzás időszakában ugyanezek a szereplők ugyanezeket az elveket érvényesítették, ezért emelkedett a villany ára a kétszeresére a gáz ára pedig a háromszorosára.

Ha a baloldal van kormányon mindig ezzel kell számolni

– mutatott rá.

A DK és az ellenzék közös miniszterelnökének kapcsolatát , valamint a baloldal házi versenyét kommentálva elmondta: az ellenzéki előválasztásnak csak az első fordulója rendelkezett komoly téttel, hiszen ott dőlt el, hogy az egyéni választókerületekben kik indulnak. – Miután a DK indul a legerősebb pártként, ezért egybeesnek az érdekek. Márki-Zay azt szeretné ha a DK rendelkezne a legerősebb ellenzéki frakcióval az országgyűlésben, cserébe pedig Márki-Zay reményei szerint Gyurcsányék megválasztják őt miniszterelnöknek – magyarázta.

A kormány korábban már csökkentette az üzemanyagokat terhelő jövedéki adót, ezzel próbál fellépni az megnövekedett árak ellen

– válaszolta a benzinárakat firtató kérdésre Gulyás Gergely. – A mostani nagyon magas itthoni benzinár az egyik legalacsonyabb Európában – jelentette ki a miniszter, hozzátéve, hogy ha kell további beavatkozást is tud tenni majd a kormány.

A visegrádiak is mellettünk állnak, és a déli országok is többen csatlakoznak majd – mondta az uniós csúcsról a politikus. Itt most az energiaárak emelkedését tartalmazó csomagot tárgyalják, ha kell tud vétózni a magyar kormány.

Túlbecsültük a főpolgármester urat, és arra számítottunk, hogy versenyben marad

– mondta az előválasztás eredményét taglaló kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. Szerinte nem változott túl sok minden Márki-Zay beugrásával, Gyurcsányéknak kell valaki, akit maguk előtt tolhatnak, míg a DK bebetonozta magát a legerősebb baloldali pártként.

Nem miniszterelnököt választunk, hanem képviselőket, akik majd megválasztják a kormányfőt

– tisztázta Gulyás a képviseleti demokrácia szabályait. A házszabály szerint úgy lehet frakciót alakítani, ha egy pártnak, vagy jelölteket delegáló szervezetnek bejut öt képviselője a parlamentbe – válaszolta a politikus egy felvetésre, mely szerint az egy listán indulók csak egy frakcióba ülhetnének be.

Az október 23-i rendezvényekről Gulyás Gergely azt mondta, reméli, hogy senki nem fog felülni semmilyen provokációnak.

Miután nem baloldali kormány van hatalmon, így szemkilövetés, lovasroham nem várható

– tette hozzá.

A maszkviselésről kötelező döntést nem hozott kormány. A legfontosabb továbbra is az oltás, és ezzel nem a maszk ellen beszélek – tisztázta a miniszter.

Baloldali provokáció

Gulyás Gergely arról, hogy a hatpárti balliberális összefogás a Hősök terénél tartja meg az október 23-ai nagygyűlését, elmondta: „van az érzéketlenségnek és a politikai butaságnak egy olyan mércéje, amelyről úgy gondoltam, hogy nem ugorható meg, ez a bejelentés viszont azt mutatta, hogy ilyen nincsen.”

Azok a politikai erők, amelyek egyébként az alkotmányos alapjogokat gyakorló, gyülekezési joggal élő polgárokat – anélkül, hogy azok bármilyen okot adtak volna rá – véresre vertek, és közéjük lövettek, majd a baloldal 15 év múlva ezen a helyen szervez nyilvános rendezvényt, nem tudtam napirendre térni. Nem tudom, hogy ennyire buta vagy ennyire gátlástalan a baloldal

– fogalmazott.

Az Elkúrtuk premierje kapcsán kérdésre válaszolva elmondta: nagyon fontosnak tartja, hogy ez a film elkészült, mivel erről az eseményről mindenképpen érdemes filmet készíteni.

Ne felejtsük el, hogy a magyar közélet minden durvasága ellenére 1990 óta érvényesültek a demokrácia és jogállam szabályai ez alól egyetlen kivétel van: a Gyurcsány-kormányzás időszaka, ezen belül is 2006 ősze. Már a totalitárius kommunista diktatúra időszakában sem lépett fel olyan brutalitással rendőrség a tüntetőkkel szemben, mint ahogy azt Gyurcsány Ferenc megengedte magának

– tette hozzá.

A miniszter ugyanakkor azt is megjegyezte: a választási kampány előtt nem lett volna helyes, ha a filmet a magyar állam anyagilag is támogatta volna.

A mai napig tartott a Stop Gyurcsány petíció, ezt előre meghirdette a Fidesz

– tájékoztatott egy kérdésre válaszolva Gulyás Gergely.

Nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy megvegyük a repteret, számtalan szabály van egy ekkora adás-vételnél, minden kérdést tisztázni kell, de úgy látjuk, hogy az eladói és a vásárlási igény találkozik – mondta a Liszt Ferenc Reptérről a miniszter.

A Miniszterelnökség sose adna engedélyt egy olyan beruházásra, amit Zamárdiban terveztek. Gulyás Gergely szerint a sajtó már azelőtt megszellőztette a terveket, hogy azok még nem is jártak állami engedélyeztetésen. – Az önkormányzat ugyan lépett az engedélyezés irányába, de most újra összeül majd a helyi képviselő testület – tisztázta a miniszter.

Fontos a harmadik oltás

A tájékoztatón kiderült, hogy Gulyás Gergely is beadatta már a harmadik vakcinát magának, Szentkirályi Alexandra azonban még nem vette fel. A miniszter azt is elmondta, hogy nagyrészt idősek igénylik a harmadik dózist.

A koronavírussal kórházba kerülteknek több mint a fele nincs beoltva – mondta el újra a politikus a kérdést taglaló RTL riporterének. Három oltással szinte senki nem kerül be az intézményekbe – fejtegette Gulyás Gergely. – A kórházban ápolt oltott betegek legnagyobb része Pfizer oltást kapott, azért mert az időseket jórészt ezzel oltották – fogalmazott a miniszter. Az RTL Klub riportere azt akarta bebizonyítani, hogy a kínai oltást kapott idősek kerültek kórházba. Amikor Gulyás Gergely azt válaszolta, hogy ez nem így van, akkor a kérdező visszakérdezett: „Miért nem?”

Ezután a riporter azt vetette fel, hogy nem hordoz-e járványügyi kockázatot, ha a Békemenetre Romániából is érkeznek Budapestre felvonulók. A miniszter óvatosságra intett, szerinte Romániában az a gond, hogy nagyon alacsony az átoltottság.

A miniszter hangsúlyozta, a negyedik hullám alapvetően más mint a korábbiak, hiszen aki akarta beoltotta magát, sőt a harmadik, emlékeztető oltás lehetőségével is élhet. Aki pedig a két vagy három védőoltásnak köszönhetően nagyobb védettséget szerzett, az nagyobb kockázat vállalása nélkül vehet részt a hétvégi rendezvényeken.

Mindenki tisztában van a saját korával és egészségi állapotával, valamint az ezzel együtt járó kockázatokkal is. Ezért mindenkinek azt javasolnám, hogy ezeket figyelembe véve döntsön a hétvégi eseményeken való részvételről. Ugyanez érvényes a maszkhasználatra is

– jegyezte meg.

Ha újra tömegessé válna az oltás iránti lakossági igény, akkor több oltópontot nyitna a kormány

– mondta kérdésre válaszolva Gulyás Gergely.

A maszkviselésről kötelező döntést nem hozott kormány. – A legfontosabb továbbra is az oltás, és ezzel nem a maszk ellen beszélek – tisztázta a miniszter.

A miniszter azt is elárulta, hogy ő maga két Szputnyik után egy Janssen vakcinát adatott be, és az európai uniós oltási igazolványt kiállítják akkor is, ha kínai vagy orosz vakcinát adattak be maguknak a magyarok.

Reptérvásárlás

Nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy megvegyük a repteret, számtalan szabály van egy ekkora adás-vételnél, minden kérdést tisztázni kell, de úgy látjuk, hogy az eladói és a vásárlási igény találkozik – mondta a Liszt Ferenc Reptérről a miniszter.

Orbán Viktor már 2005-ben arra kérte Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnököt, hogy ne adják el a repteret. A baloldali kormány mégis elkótyavetyélte, azért, hogy ebből finanszírozzák az ország működését

– mondta Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy a polgári kormány nem tervez más, ekkora volumenű vásárlást.

Arra, hogy a milyen megtérülési számokkal kooperál a kormány, véleménye szerint mikor térülhet meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér vásárlása, kifejtette: az állam nem is tudna anélkül vásárolni, hogy ne készíttetne értékbecslést. Ennek az értékbecslésnek, a repülőtér árára vonatkozó megállapítása azt mutatja, hogy a magyar állam az összeg szempontjából jó megállapodást kötött.

Tehát a nemzetközi nagy cég általi értékbecslés szerinti ár alsó részén tudjuk megvenni a repteret

– hangsúlyozta Gulyás. Hozzátéve: Ami viszont a megtérülést illeti, ott azt kell figyelembe venni, hogy egy teljes évi nyereség alapján hány év alatt hozná vissza a vételárát a reptér.

A miniszter arra is kitért, hogy az eddigi tulajdonos nem fejlesztette kellően a repteret, de még így is 8,5 millióról 17 millióra növekedett az éves forgalom, ami nyugodtan lehet akár 24-25 millió is. Tehát a formális alapú nyereségszámításnál lehetünk sokkal optimistábbak is, a megtérülés esetében szó sincs évtizedes várakozásról – húzta alá. Arra viszont csekély esélyt, hogy az állami repülőtérrel párhuzamosan legyen nemzeti légitársaság is. A reptéri gyorsvasútról a miniszter elmondta, hogy kész tervek vannak rá, eddig a reptér jelenlegi tulajdonosai miatt nem tudták elkezdeni az építését.

Bérrendezés, fejlesztések

Kérdésre válaszolva a tárcavezető a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet által első fokon megnyert peréről is beszélt, ahol kimondták, hogy a tankerületek és más munkáltatók által elrendelt ingyenmunka nem jogszerű. A miniszter szerint miután elsőfokú döntésről van szó, meg kell várni a jogerős döntést, a jogerős bírósági döntéseket pedig onnantól kezdve mindenkinek tiszteletben kell tartania.

A kormány tartja ígéretét, az ápolók bérét 72 százalékkal fogja emelni 2022-ig

– mondta a miniszter egy másik kérdésre válaszolva.

Az önkormányzatok helyi iparűzési adójának csökkentéséről még folynak a tárgyalások, a kormány a szocho-t kívánja csökkenteni, de Gulyás Gergely szerint jó megoldás lenne, ha jövőre is az ideihez hasonlóan történne az adó beszedése, ebben az esetben a kormány ugyanúgy kompenzálná az önkormányzatokat, mint idén tette.

Magyarország szlovákiai földvásárlásának meghiúsulásáról azt mondta Gulyás Gergely, hogy a magyar állam is elvárja azt, hogyha valaki külföldről befektet nálunk, akkor azt olyan helyen tegye, ahol szívesen látják. – Mindig mindent mi sem látunk előre – tette hozzá Gulyás azzal kapcsolatban, hogy a kormány nem számított a heves szlovák reakcióra.

Paks 2-ről azt mondta, hogy a létesítési engedélyre várnak jelenleg, az atomenergiai hivatal hiánypótlást rendelt el ehhez. A miniszter egyébként üdvözölte, hogy Szerbia is érdeklődik az atomenergia után.

Borítókép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (j) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. szeptember 15-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!