politikai vákuum

2021.10.18. 18:46

Beteg a cseh államfő, a kórház szerint jelenleg nem képes ellátni feladatait

A 77 éves Miloš Zeman cseh államfő a prágai Központi Katonai Kórház véleménye szerint jelenleg nem képes ellátni a tisztségéből eredő feladatokat – jelentette be hétfőn Prágában Miloš Vystrčil, a cseh szenátus elnöke, aki néhány napja kért a kórháztól hivatalos véleményt Zeman egészségi állapotáról, mert az elnöki hivatal már több mint egy hete nem adott kielégítő tájékoztatást arról.

Az államfő egészségével kapcsolatos prognózisok nagyon bizonytalanok, és Zeman visszatérése hivatalába a következő hetekben nem nagyon valószínű – tette hozzá a parlamenti felsőház elnöke, aki újságírók előtt konkrétan idézett a kórház hivatalos álláspontjából. A kórház a hivatalos weboldalán megerősítette, hogy válaszolt a szenátusi elnök kérésére.

Milos Vystrcil azután kérte ki a kórház véleményét az elnök egészségi állapotáról, hogy az elnöki hivatal már több mint egy hete nem adott kielégítő tájékoztatást Milos Zeman állapotáról. Zemant nyolc napja vitték be a kórházba, ahol az intenzív osztályon kezelik. Betegségének diagnózisát mindeddig nem hozták nyilvánosságra.

Miroslav Zavoral kórházigazgató – aki egyben az elnök kezelőorvosa – a hatályos törvényekre hivatkozva a konkrét információk nyilvános közlését elutasította.

A szenátus elnöksége kedden találkozik a parlamenti pártok vezetőivel, hogy megvitassák, milyen lehetőségek nyílnak az államfői jogkörök átruházására.

Vratislav Mynár Vystrcil sajtótájékoztatóját megelőzően szintén újságírók előtt a Hradzsinban kijelentette: a szenátorok képmutató játékot űznek, és céljuk eltávolítani Zemant az államfői tisztségből. Mynártól rövid nyilatkozata után kérdezni nem lehetett. Vystrcil ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy Mynárt Zeman egészségi állapotáról hivatalosan már október 13-án tájékoztatta a kórház.

Andrej Babis miniszterelnök, aki Vystrcil sajtótájékoztatójának idején éppen a közszolgálati hírrádió vendége volt, meglepőnek minősítette a bejelentést.

„Ez természetesen meglepő információ, és biztosan nem jó hír. A kérdés az, hogy tartós állapotról van-e szó, vagy van remény a javulásra. Ezt én nem tudom megítélni” – reagált a kormányfő Vystrcil bejelentésére. Babis szerint most elsősorban a szenátusnak kell lépnie, mert Radek Vondráceknek, a képviselőház jelenlegi elnökének mandátuma csütörtökön lejár, az újonnan megválasztott képviselők pedig csak november 8-án jönnek össze. „Egyelőre nem tudom megmondani, mi fog történni” – válaszolta a kormányfő arra a kérdésre, hogy a kialakult helyzetben sor kerül-e az elnöki jogkörök átruházására vagy sem.

Andrej Babis ugyanakkor bejelentette: kész tárgyalni a többi „alkotmányos vezetővel” és a formálódó új kormánykoalíció képviselőivel a helyzet megoldásáról.

A hatályos alkotmány szerint az államfő akadályoztatása esetén jogköreinek jelentős részét a kormányfő veszi át, további részét pedig a parlament elnökei.

A 77 éves Milos Zemant – akinek alkotmányos kötelessége lenne, hogy az október 8-9-i választások eredménye alapján kormányalakítási megbízást adjon az arra alkalmas politikusnak – október 10-től ápolják a Központi Katonai Kórház intenzív osztályán, de betegségének diagnózisát nem hozták nyilvánosságra.

Az elnöknek legalább 30 nappal a választások után kell kormányalakítási megbízást adnia valakinek, amennyiben addig senki nem nyújt be óvást az eredmény ellen.

Az államfői hivatalt az utóbbi napokban egyre élesebb bírálatok érik amiatt, hogy nem tájékoztat megfelelő módon Milos Zeman egészségi állapotáról.

Vezető politikai körökben ugyanakkor növekszik az aggodalom, hogy a kialakult helyzet megbéníthatja az alkotmányos intézmények működését. Zdenek Hraba, a szenátus alkotmányügyi bizottságának elnöke ezért október 19-re összehívta a testület ülését.

„Összehívtam a szenátus alkotmányügyi bizottságát azon lehetőségek megvitatására, amelyek közé az alkotmány 66. cikkelye is tartozik. Ez azzal foglalkozik, hogyan lehet az elnököt feladatai ellátására képtelennek nyilvánítani” – indokolta döntését Zdenek Hraba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!