cseh választás

2021.10.02. 11:54

Babis: a Kalózpárton kívül mindenkivel együtt tudunk működni

Ha az ANO mozgalom megnyeri az októberi csehországi választásokat, akkor a Kalózpárton kívül mindenkivel tárgyalni fog a kormányzati együttműködés lehetőségéről – jelentette ki Andrej Babis, a centrista mozgalom elnöke, kormányfő abban az interjúban, amely szombaton jelent meg a Právo című baloldali független cseh napilapban.

„Amennyiben megnyerjük a választásokat, ami messziről sem biztos, mert az öten egy elleni felállásban folytatott harc eléggé egyenlőtlen, a kalózokon kívül mindenkit megszólítunk. Nálunk ez nem személyekről, hanem a programról szól” – szögezte le Andrej Babis az interjúban.

A pártelnök-kormányfő szerint az ANO és a Kalózpárt, s részben a TOP 09 párt programjai annyira eltérőek, hogy „nincs mit mondanunk egymásnak”.

Babis elismerte, hogy az előző, 2017-es képviselőházi választáskor még lehetséges kormányzati partnernek tekintette a Kalózpártot, de „azóta megváltozott a helyzet”. Az ANO elnöke úgy látja, hogy

a Kalózpárt túl liberális, lényegében nemzetellenes és politikusai együttműködnek Brüsszellel a Csehország elleni politika érvényesítésében.

A két ellenzéki választási szövetséget – Spolu (ODS, KDU-CSL, TOP 09), valamint a Polgármesterek és Függetlenek, Kalózpárt – szerinte csak a „Babis-ellenesség” tartja össze, mert programjaik sok mindenben nem egyeznek. A kormányfő-pártelnök ismételten azt mondta, hogy

a választási szövetségek kialakítását inkorrektnek, a választók becsapásának tartja, mert nem tudni pontosan, hogy mi várható tőlük.

Andrej Babis kérdésre válaszolva kijelentette, hogy Csehország jövőjét a gyerekek és a hagyományos család jelentik. „Mindent meg kell tennünk a születések számának növekedése és a fiatal családok támogatása érdekében” – húzta alá a pártelnök-kormányfő. Rámutatott: másutt is lehet ihletet keresni, például Magyarországon, ahol program működik a háromgyermekes családok támogatására.

Csehországban október 8-9-én tartják a képviselőházi választásokat. Elemzők szerint az eredmény bizonytalan. A legutóbbi felmérések az ANO győzelmét valószínűsítik, de azzal, hogy nagyon nehéz lesz koalíciós partnert találnia, így elhúzódó kormányalakításra lehet számítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!