egy régi ügy

2021.10.05. 14:43

A Moszad elrabolt, kihallgatott és elengedett egy iráni tábornokot

Izrael külföldi hírszerző szervezete, a Moszad elrabolt, kihallgatott, majd szabadon engedett egy iráni tábornokot – jelentette kedden a Walla izraeli hírportál.

A Rai al-Jom című, Londonban megjelenő arab nyelvű lap értesülésére hivatkozva a Walla azt állítja, hogy a Szíriában elrabolt iráni tábornokot az izraeli hírszerzők egy meg nem nevezett afrikai országba vitték, ahol Ron Arad, az 1980-as években Libanonban eltűnt izraeli pilóta sorsáról faggatták, majd ezután szabadon engedték.

Naftali Bennett miniszterelnök hétfőn, az izraeli parlament, a kneszet téli ülésszakának kezdetén mondott beszédében megemlítette, hogy a Moszad merész akciót hajtott végre annak érdekében, hogy ismeretekhez jussanak a 35 éve eltűnt Ron Aradról. Bennett a hírszerzés tevékenységét szokatlan módon, a kneszet plénumán nyilvánosság elé táró beszéde után a 12-es kereskedelmi tévében Dedi Barnea, a Moszad főnöke azt közölte, hogy a múlt hónapban történt bevetés sikertelenül zárult, mert nem hozott áttörést az évtizedes rejtély megoldásában. Ezt a miniszterelnöki hivatal bejelentése követte, amely szerint az akció valójában sikeres volt.

Ron Arad az izraeli légierő fegyveroperátora volt, aki F-4E repülőgépének meghibásodása után 1986. október 16-án Libanonban katapultált, ahol röviddel ezután elfogta őt a helyi Amal milícia. 1988 májusától eltűntnek nyilvánították, miután átadták a Hezbollahnak és Iránban vagy Libanonban ismeretlen helyre szállították. Körülbelül öt évvel ezelőtt két jelentést tettek közzé, amelyek szerint az elfogott pilóta-navigátor néhány évvel elfogása után meghalt a fogságban – emlékeztetett kedden a Maárív című újság hírportálja.

Ez ellentétes azokkal a feltevésekkel, amelyek szerint Arad sok évvel elfogása után is az élők sorában volt, s valószínűleg átadták az irániaknak, akik országukba vitték. Mindezek csak feltételezések, valójában Izrael máig sem tudott bizonyossághoz jutni halálának időpontjáról és földi maradványainak hollétéről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!