Ország-világ

2021.08.07. 16:14

Magyarország átfogó vizsgálatot indít a Norvég Alap ügye miatt

A kormány felkérte az igazságügyi minisztert és a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy tájékoztassák az Európai Unió megfelelő intézményeit.

Átfogó vizsgálatot rendelt el a magyar kormány a Norvég Alapból hazánknak járó források kapcsán – írja a Magyar Nemzet. Az erről szóló, Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a Norvég Királyság – bár élvezi az Európai Unió közös piacának előnyeit – megszegi az Európai Gazdasági Térségről (EGT) szóló megállapodásban vállalt kötelezettségeit, és

rosszhiszemű eljárása miatt nem történt meg a 2014–2021-es támogatási időszakban a Magyarországnak járó támogatás kifizetése.

A kormány az ügy megoldásának érdekében határozatában felkérte az igazságügyi minisztert és a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy tájékoztassák az Európai Unió megfelelő intézményeit. Egyszersmind a külgazdasági és külügyminiszter, az innovációért és technológiáért felelős miniszter és a pénzügyminiszter feladatául szabta, hogy indítsanak átfogó felülvizsgálatot Magyarország és a Norvég Királyság közötti gazdasági kapcsolatokról.

A magyar kormány határozatában felhívja az igazságügyi minisztert, hogy vizsgálja meg, miként lehet Magyarország igényét a Norvég Alapból járó támogatások kapcsán jogi és egyéb úton érvényesíteni.

Mint azt korábban a lap megírta, a Norvég Alap forrásainak elosztása ügyében a hét pályázóból Magyarország a Soros György által támogatott Ökotárson kívül bárkit hajlandó volt elfogadni, Norvégia viszont ragaszkodott a Soros-szervezethez és olyan nemzetközileg is elismert pályázókat zárt ki, mint például a Magyar Vöröskereszt.

„Magyarország nem fogadja el a norvég diktátumot, a két ország közötti megállapodás szerint konszenzussal kell kijelölni a Norvég Alap forrásait elosztó szervezetet” – közölte a Miniszterelnökség szerdán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!