Ország-világ

2021.06.17. 11:23

Szijjártó Pétert Lendva díszpolgárává választották (videó)

Lendva díszpolgári címével tüntették ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, az elismerést Magyar János polgármester adta át csütörtökön a szlovéniai, muravidéki városban.

A tárcavezető megköszönte Lendva városának és polgárainak a kitüntetést. „Egy város díszpolgári címét, ezzel pedig egy közösség elismerését elnyerni nagy megtiszteltetés, különös tekintettel arra, hogy Martonyi János után én vagyok Magyarország második külügyminisztere, aki ebben a megtiszteltetésben részesül” – mondta Szijjártó Péter.

Mielőtt rátért volna a kitüntetésre, tolmácsolta Magyarország valamennyi polgárának jókívánságát abból az alakalomból, hogy Szlovénia harminc esztendővel ezelőtt vívta ki a függetlenségét.

Kiemelte: a közép-európaiaknak különleges történelmük van. „Egészen a közelmúltig meg kellett harcolnunk a szabadságunkért. Ezért mi itt Közép-Európában pontosan tudjuk értékelni a szabadság jelentőségét” – húzta alá.

Jelezte: „Mi most egy különösen nehéz időszakon vagyunk remélhetőleg túl”. Ez a nagyon nehéz időszak minden eddiginél világosabbá tette, hogy milyen egymásrautaltságban élnek itt a nemzetek – hangsúlyozta.

Ez a nehéz helyzet megerősítette a magyar külpolitika két fontos céljának a helyességét – folytatta. Először is jóban kell lenni a szomszédokkal, másodszor pedig folyamatosan erősíteni kell a határon túli magyar közösségeket – tette hozzá.

„És ebben a különösen nehéz múltú Közép-Európában ma olyan politikai helyzet jött létre, hogy ez a két cél nem áll ellentétben egymással. Sőt ez a két cél egymással harmóniában, összhangban van” – szögezte le.

Úgy vélte: „Különleges adomány a Jóistentől mindannyiunk számára, hogy mi ezt az időszakot élhetjük meg”.

Utalt rá, hogy ez így van különösen Magyarország és Szlovénia együttműködése tekintetében. A két ország együttműködése a kölcsönös tiszteletre és az őszinte barátságra épül – húzta alá.

Ennek a különleges kapcsolatnak a felépítésében a muravidéki magyar nemzeti közösség igazi erőforrásnak bizonyult – mondta, hozzáfűzve: „Pontosan tudjuk, hogy minél jobban megy a szomszédoknak, annál jobban megy nekünk is”.

Szavai szerint ezért Lendva és környéke továbbra is számíthat a magyar emberek figyelmére, valamint a magyar kormány támogatására. A folyamatban lévő fejlesztéseket végig viszik, és várják a polgármestertől, valamint a lendvaiaktól az újabb és újabb fejlesztési ötleteket. Úgy vélte: egy ilyen díszpolgári cím egyrészt elismerést és megtiszteltetést, másrészt elvárást is jelent.

„Szeretném önöket biztosítani arról, hogy ennek az elvárásnak a jövőben is meg kívánok felelni, és teljes szívemből fogom támogatni önöket” – mondta végezetül.

Magyar János polgármester megköszönte Szijjártó Péternek kezdeményező és segítőkészségét, és példás emberi magatartását.

Mint mondta, mint Lendva község díszpolgárát, ezentúl mindig nyitott szívvel, őszinte szeretettel várják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!