elfogták

2021.06.29. 18:37

Őrizetbe vették Nigériában a biafrai szakadárok vezetőjét

Nnamdi Kanut a fővárosban, Abujában tartják fogva, ahol bíróság elé fogják állítani.

Őrizetbe vették az egykor Biafraként ismert délkelet-nigériai térség elszakadásáért küzdő szakadárok vezetőjét – jelentette be Abubakar Malami nigériai igazságügyi miniszter kedden.

Az NTA helyi hírügynökségnek elmondta, Nnamdi Kanut a fővárosban, Abujában tartják fogva, ahol bíróság elé fogják állítani.

Hozzátette, hogy a szakadárok vezérét május 27-én „hozták vissza” Nigériából, de azt nem említette, honnan.

Malami szerint Kanut a nigériai hírszerzés és a biztonsági szolgálatok együttműködésének köszönhetően fogták el.

Kanu a Biafra Őshonos Népei (IPOB) nevű mozgalom vezetője, amit a nigériai hadsereg terrorszervezetnek bélyegzett. Korábban két évet töltött rácsok mögött, mialatt eljárás folyt ellene bűnszövetkezeti és illegális szervezeti tagság miatt, de 2017 áprilisában, miután óvadék ellenében szabadlábra került, nyoma veszett.

Biafra államát 1967-ben kiáltották ki Dél-Nigériában, a térség népei 1970-ig küzdöttek a függetlenségért a központi hatalommal, de a szakadár állam felett a nigériai kormány diadalmaskodott. A fegyveres konfliktus és az élelmiszerhiány mintegy egymillió halálos áldozatot követelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!