bosszúhadjárat

2021.06.03. 16:45

Hidvéghi: a Sargentini-jelentés egy politikai bohózat volt (videó)

Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő szerint ha egy egyszerű szavazási kérdésen két és fél évet „ült” az Európai Bíróság, akkor az uniós pénzek elvonására vonatkozó, komoly jogi és politikai kérdéseket érintő másik ügyben csak sokszor ennyi idő alatt születhet majd ítélet.

A kormánypárti politikus a Facebook-oldalán közzétett értékelésében megjegyezte: ha nem így lesz, még az a benyomásuk alakulhat ki, hogy az Európai Bíróság politikai nyomásra dönt a Brüsszelnek fontos ügyekben.

Hidvéghi Balázs a luxemburgi székhelyű szervezet döntésére reagált, amely elutasította az Európai Parlament (EP) 7. cikk szerinti eljárás megindításáról szóló állásfoglalásával szemben benyújtott magyar keresetet.

A politikus értékelése szerint a Sargentini-jelentést csak úgy lehetett elfogadtatni az Európai Parlamentben, hogy nem vették figyelembe a tartózkodó szavazatokat.

Furcsa döntés, minden komolyan vehető parlamentben háromféle szavazat létezik, igen, nem és tartózkodás. Nem érti – mondta -, hogy egy konkrét voksolásnál miért lehet eltérni a tartózkodó szavazatok beszámítása esetében.

Az Európai Unió bírósága csütörtökön mégis azt mondta ki, hogy ez így jogszerű – mutatott rá, hozzátéve: „lelkük rajta”.

Kiemelte: ez nem érinti a Sargentini-jelentés tartalmát, az tele van csúsztatásokkal, hazugságokkal, amelyeket Magyarország számos alkalommal megcáfolt különböző fórumokon. A jelentés egy politikai bosszúhadjárat része, amelyet Magyarország ellen a bevándorlás kapcsán kialakított pozíciója miatt indítottak, azért mert nem fogadta el a migráns-kvótákat.

Hozzátette: van azonban egy ennél sokkal bonyolultabb, összetettebb másik ügy is az Európai Bíróság asztalán: a rendelet, amely az uniós pénzek elvonásával fenyegetne bizonyos tagállamokat, ha „politikailag nem tetszik, amit csinálnak”. Ezzel összefüggésben Magyarország keresettel fordult a bírósághoz – idézte fel.

Ha egy egyszerű szavazási kérdésen két és fél évet „ültek”, akkor ebben a komoly jogi és politikai kérdéseket érintő másik ügyben csak sokszor ennyi idő alatt születhet majd ítélet.

Ha nem így lesz, és gyors döntés születik, még az a benyomásuk alakulhat ki, hogy az Európai Bíróság politikai zsaroló akció részesévé vált, ami ellentétes az unió szellemével és a szerződésekkel – mutatott rá a kormánypárti politikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!