iszlamista terror

2021.06.10. 15:39

Halálos támadás ellenére is maradnak Afganisztánban az aknaszedők

Marad és folytatja tevékenységét Afganisztánban a HALO Trust brit-amerikai segélyszervezet, annak ellenére is, hogy a minap fegyveresek megölték 10 munkatársát, akik aknamentesítési munkálatokon dolgoztak az országban – mondta James Cowan, a szervezet vezetője.

A szerda éjszaka közzétett videofelvételen Cowan úgy fogalmazott: „félhetünk attól, ami Afganisztánban zajlik, de még nem végeztünk a munkánkkal”.

Az elsősorban aknamentesítéssel foglalkozó HALO Trustnak körülbelül 2500 alkalmazottja van Afganisztánban, a helyi aknamentesítési folyamat teljes mértékben afgán vezetésű.

Kedd este fegyveresek rajtaütöttek aknamentesítők táborán az északi Baglán tartomány Baglán-e-Markazi körzetében,

a támadásban 10 ember meghalt, további 16 megsebesült.

Cowman elmondása szerint a meggyilkolt munkások legtöbbje a hazara síita kisebbséghez tartozott, amelynek tagjai ellen az elmúlt években rendszeresen hajtott végre támadásokat az Iszlám Állam dzsihadista szervezet. A szunnita szélsőségesek „hitehagyottaknak” tartják a síita kisebbség tagjait.

A mostani támadásért is az Iszlám Állam vállalta a felelősséget.

A dzsihadisták szerint több mint 60 embert öltek meg, és különböző „berendezéseket és kellékeket” zsákmányoltak. Bár az Iszlám Állam az elmúlt időszakban mind területeket, mind harcosokat is vesztett Afganisztánban, az ENSZ szerint továbbra is fenyegetést jelent a közép-ázsiai országra.

Afganisztánban rendszeresen hajtanak végre támadásokat segély- és civil szervezetek ellen. A humanitárius segélyszervezetek munkatársainak biztonságával foglalkozó INSO civil szervezet szerint 2020-ban 180 olyan incidenst jegyeztek fel Afganisztánban, amelyben civil szervezetek voltak érintettek. A támadók a segélyszervezetek 14 munkatársát ölték meg, 27-et sebesítettek meg, és 42-t raboltak el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!