beruházások

2021.06.09. 12:00

Gulyás: 8,7 milliárd forintot biztosít a kormány fővárosi utak felújítására

Budapest fejlesztéséhez a kormánynak is hozzá kell járulnia, függetlenül a főváros vezetésének politikai irányzatától.

Budapest, 2021. június 9. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a fõvárosi útfelújításokról tartott sajtótájékoztatón a XVI. kerületi Magtár utca és Budapesti út keresztezõdésénél 2021. június 9-én. A kormány 8,7 milliárd forintot biztosít fõvárosi utak felújítására. Hátul Szatmáry Kristóf fideszes országgyûlési képviselõ, Borbély Lénárd, Csepel polgármestere, Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fõvárosi frakcióvezetõje és Szász József, a XVI. kerület alpolgármestere (b-j). MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A kormány 8,7 milliárd forintot biztosít fővárosi utak felújítására – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán, Budapest XVI. kerületében, Cinkotán.

Gulyás Gergely azt mondta: természetesnek tartják, hogy Budapest fejlesztéséhez a kormánynak is hozzá kell járulnia, függetlenül a főváros vezetésének politikai irányzatától, ezért évről évre jelentős forrást ad útfelújításokra.

Hozzátette: bár a főváros korábban jelentős pénzt szánt rá, Karácsony Gergely főpolgármester politikai alapon „kihúzta” a listáról vagy támogatásra sem méltatta az ellenzéki vezetésű XVI., XVII. és XXI. kerület útjainak felújítását, és volt több olyan kerület is, ahol a főváros eleve nem támogatott egyes útfelújításokat, így ezek a városrészek kormányzati segítségre szorulnak.

Ezt biztosítja a kedden megjelent kormányhatározat, amely 8,7 milliárd forintot ad a X., a XVI., a XVII., a XX., a XXI. és a XXII. kerület számára útépítésre, felújításra, szilárd burkolattal ellátásra.

Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője kijelentette: miközben Karácsony Gergely az ország egyesítéséről beszél, azon dolgozik, hogy „háborús állapotokat szítson” Budapest és a vidék, a főváros és a kerületek, az ellenzéki vezetésű önkormányzatok és a kormány között. A főpolgármester visszaélt a veszélyhelyzeti jogalkotással, amikor „egy tollvonással” kihúzott három fideszes vezetésű kerületet az útfelújításból és más kerületekben is csökkentette a megítélt támogatás összegét – mondta.

Hozzátette: ebben a helyzetben a kormánytól kértek segítséget, amely az eredetileg a költségvetésben biztosított 5 milliárd forinton túl még 8,7 milliárd forintot biztosít fővárosi útfelújításokra.

Szatmáry Kristóf, a kerület fideszes országgyűlési képviselője, a budapesti útfelújítási program miniszteri biztosa azt mondta: a fővárosiak szerint nagyon fontos a közlekedés és az utak állapotának javítása. Emlékeztetett: nemrég számoltak be arról, hogy a budapesti útépítési program keretében csaknem 350 út újult meg az elmúlt három évben és 20 milliárd forint kormányzati támogatással, és pártállástól függetlenül minden pályázó önkormányzat támogatásban részesült.

A XVI. kerületet méltánytalan döntés érte, amikor elvonták az útfelújítási forrást, de ezt „helyretette” a kedden megjelent kormányrendelet, amellyel visszaadta a kormány az elvont forrást az érintett önkormányzatoknak – közölte.

Kovács Péter (Fidesz-KDNP) XVI. kerületi polgármester a Magtár utcában tartott sajtótájékoztatón elmondta, bár a főváros kérésére még kerékpárutat is terveztek, a főpolgármester mégis elvonta a tervezett forrást. Arra kérte Karácsony Gergelyt, „ha nem akar segíteni”, akkor ne gátolja a felújítást, adja ki a tulajdonosi hozzájárulást és a fakivágási engedélyt, hogy mihamarabb hozzákezdhessenek a munkához.

Horváth Tamás (Fidesz-KDNP), a XVII. kerület polgármestere arról beszélt, hogy az önkormányzat már megterveztette a Rákoskeresztúr központját elkerülő utat, amikor „egy tollvonással kihúzták” azt.

Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP), a XXI. kerület polgármestere emlékeztetett, a kerület hosszabb ideje önerőből, majd a kormány támogatásával folyamatosan újítja fel a kerületi utakat. Amikor a főpolgármester úgy döntött, a fideszes vezetésű Csepelt is kiveszi az úthálózat-fejlesztésből, akkor ezzel nem az önkormányzatot, hanem a csepeli embereket büntette meg.

Borítókép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a fővárosi útfelújításokról tartott sajtótájékoztatón a XVI. kerületi Magtár utca és Budapesti út kereszteződésénél 2021. június 9-én. A kormány 8,7 milliárd forintot biztosít fővárosi utak felújítására. Hátul Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő, Borbély Lénárd, Csepel polgármestere, Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője és Szász József, a XVI. kerület alpolgármestere (b-j).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!