Ország-világ

2021.06.18. 16:27

A pénzhiányra panaszkodnak, de 150 milliárdon ülnek Karácsonyék

Forráshiány, kivéreztetés, pénztelenség – a kormányra mutogatva szinte a megválasztása óra ezt szajkózza Karácsony Gergely főpolgármester. A számok azonban már több alkalommal megcáfolták a baloldali városvezetőt, s pontosan ez történt idén tavasszal is.

A főváros az első negyedéves adatközlésekor arról adott számot, hogy március 31-én Budapest Főváros Önkormányzata több mint 66 milliárd forintot tartott állampapírban. Más pénzeszközök formájában ennél is nagyobb összeg állt a rendelkezésére, szám szerint 85 milliárd forint – tudta meg az Origo.

A pénztelenséget, az állami kivéreztetést, az anyag összeomlás veszélyét hangoztató budapesti városháza tehát kereken 150 milliárd forint fölött rendelkezhetett március végén.

Az összeg jelentősége, nagysága a lap szerint leginkább a Lánchíd felújítási költségeinek segítségével mutatható be. A híd rekonstrukciójából nagyjából egy évig tartó politikai vitát kreált Karácsony önkormányzata, a munkálatok végül a napokban kezdődtek meg, s nagyjából 26 milliárd forintba kerülnek majd. Budapest a most rendelkezésére álló pénzéből, tartalékából hatszor ki tudná fizetni a város egyik szimbólumának számító építmény felújítását.

Érdekesség ezeken túl az is, hogy a március végén közölt összeg bőven meghaladja a tavaly decemberben rendelkezésre álló summát, az elmúlt esztendő utolsó napján ugyanis – különféle formákban – 122 milliárd forintja volt a fővárosnak. Ez három hónap alatt 27 milliárdos növekedést jelent – nyilván a pénztelenség, a forrásnélküliség és a közelgő anyagi összeomlás jegyében. A pénzügyi adatok látványos emelkedését bizonyára segítette, hogy – mint megtudtuk – a fővárosnak az első negyedévben 58 milliárd forint bevétele származott a helyi iparűzési adóból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!