twitterezett

2021.04.08. 20:29

Egy szaúdi bíróság 20 év börtönbüntetésre ítélt egy aktivistát véleménynyilvánítás miatt

Az ítéletet számos emberjogi aktivista és Szadhán testvére is bírálta.

Húsz év börtönbüntetésre ítélt egy szaúdi bíróság egy emberjogi aktivistát, mert véleményt nyilvánított közéleti ügyekben a Twitteren – tudatta csütörtökön közleményében a libanoni székhelyű Öbölbeli Központ az Emberi Jogokért (GCHR) nevű civil szervezet.

A GCHR szerint az Abdulrahmán asz-Szadhan ellen ítéletet hirdető rijádi különleges büntetőbíróságot „2008-ban hozták létre terrorszervezetek tagjai ügyének tárgyalására”, de „valójában arra használják, hogy bebörtönözzenek aktivistákat és jogvédőket”. Az aktivistának 30 napja van a fellebbezésre.

Bár a GCHR nem részletezte a vádakat, jelezte, hogy ezek az aktivistának „a Twitteren folytatott békés tevékenységeihez köthetők, amelyek során kifejezte véleményét közéleti ügyeket illetően”.

„Asz-Szadhánt 2018 március 12-én vették őrizetbe a szaúdi Vörös Félhold segélyszervezet rijádi irodájában, ahol humanitárius munkatársként dolgozott, de csak két évvel később állították bíróság elé” – mutatott rá közleményében a GCHR.

A szervezet felhívta a figyelmet arra is: az ítélet azután született, hogy az amerikai külügyminisztérium március végi jelentésében arról számolt be, hogy megítélése szerint romlott az emberi jogok helyzete Szaúd-Arábiában.

Az ítéletet számos emberjogi aktivista és Szadhán testvére is bírálta. Utóbbi azzal vádolta a szaúdi vezetést: „a terrorizmus elleni harc mögé bújik, hogy igazolja a nők üldöztetését és a véleménynyilvánítás szabadságának elfojtását”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!