Ostrom alatt áll Európa

2021.03.30. 16:38

Újabb magyar rendőrök indultak Észak-Macedóniába és Szerbiába

Fő feladatként járőrszolgálatot látnak el a jogellenes határátlépések megelőzéséért és felderítéséért, illetve közreműködnek az embercsempészek és az illegális migránsok előállításában.

Újabb magyar rendőri kontingensek indultak Észak-Macedóniába és Szerbiába, hogy segítsék a határőrizeti tevékenységet – közölte a rendőrség kedden a honlapján.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata a közleményében kiemelte: a magyar rendőrség elkötelezett amellett, hogy megakadályozza az illegális migránsok bejutását Magyarország, illetve az Európai Unió területére. Ezért felajánlotta támogatását a nyugat-balkáni országoknak.

Azt írták: a Szerbiába induló 47. és az Észak-Macedóniába induló 59. magyar rendőri kontingensek tagjait kedden Budapesten, a Készenléti Rendőrség központi objektumában Czukor Gergely, az ORFK határrendészeti főosztályának osztályvezetője búcsúztatta.

A 30 tagú észak-macedón és 20 tagú szerb kontingensben szolgálatot teljesítő magyar rendőrök saját szolgálati felszerelésükkel látják el feladataikat, intézkedési jogosultságukat a fogadó ország rendvédelmi szervének irányítása, felügyelete mellett gyakorolják.

A magyar rendőrök fő feladatként járőrszolgálatot látnak el a jogellenes határátlépések megelőzéséért és felderítéséért, illetve közreműködnek az embercsempészek és az illegális migránsok előállításában.

A magyar rendőrök nemcsak a határ közvetlen közelében teljesítenek szolgálatot, hanem a két ország belsejében található utakon is. A kontingensek terepjáró képességű szolgálati gépkocsikkal, éjjellátó készülékekkel, kézi hőkamerákkal, mobil hőkamerával támogatják az érintett határszakasz védelmét.

Az ORFK közleményében kitért arra is, hogy az Észak-Macedóniából és Szerbiából hazatérő kontingensek tagjai – ugyanúgy, mint a magánútról hazatérő magyar állampolgárok – a negatív SARS-CoV-2 teszt eredményéig járványügyi megfigyelés alatt maradnak, ez időre szolgálatmentességet kapnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!