Ország-világ

2021.03.13. 13:14

A koronavírus harmadik hullámában is lesz elég élelmiszer (videó)

Több százmilliárd forintos forrásokból fejlődhetnek az állattartó telepek.

Budapest, 2021. február 11. Nagy István agrárminiszter beszédet mond a Nolato Magyarország Ipari és Kereskedelmi Kft. beruházásbejelentésén a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. február 11-én. A higiéniai és egészségügyi termékek gyártásával foglalkozó svéd Nolato Kft. bõvíti gyárát Mosonmagyaróváron 7,7 milliárd forintból, a beruházáshoz a magyar kormány 1,5 milliárd forintos támogatást biztosít. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Több százmilliárd forintos forrásokkal fejlődhetnek az állattartó telepek a következő években – jelentette be Nagy István agrárminiszter szombaton a közösségi oldalára feltöltött videóban. Az agrárminiszter Bőnyben, az ország legnagyobb tojáscsomagoló üzemében arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány harmadik hulláma alatt is lesz elegendő élelmiszer, hiszen a magyar agrárium több mint 20 millió ember ellátására képes – írja az Origo.

Hozzátette, hogy a mezőgazdaság helyzetének stabilizálása és a munkahelyek megmentése mellett fontos cél az élelmiszer-termelési kapacitások védelme. Nagy István szerint a nehéz helyzetből egyetlen irány jelenthet kiutat, ez pedig a fejlesztés. Az agrártárca éppen ezért mindent megtesz, hogy támogassa az ágazat szereplőit a beruházások megindítása érdekében. Kifejtette,

az ősszel kiírt, állattartó telepek korszerűsítését segítő pályázat keretében 115 milliárd forint igény érkezett a baromfiágazat részéről, és minden jó projektet támogatni szeretne.

Komoly segítséget jelent az étkezési tojást termelő tyúkállományok jobb körülmények közötti tartásának támogatása is, amire csaknem 1,7 milliárd forintot fordít idén is az Agrárminisztérium. A tojótyúktartó telepek létesítését és fejlesztését pedig újabb 20 milliárd forintos, célzott pályázattal támogathatják a közös uniós agrárpolitika átmeneti évei alatt. A tárcavezető további jó hírnek tartja, hogy

a hazai lakosság körében a tojásfogyasztás 2015 óta folyamatosan nő: az egy főre jutó mennyiség az akkori 133 darabról 2018-ra 158 darabra emelkedett.

Hangsúlyozta, a hazai termelőket azonban nemcsak az ágazati támogatásokon keresztül lehet segíteni, hanem a tudatos választással is. A magyar termékek vásárlásával ugyanis nemcsak egy értékteremtő munka végeredményét kapjuk meg, hanem támogatjuk a magyar családokat, hozzájárulunk a magyar gazdaság fejlődéséhez, erősítjük a város és a vidék kapcsolatát, és óvjuk a környezetünket is. Hozzátette,

a boltok polcain vagy a hűtőpultokban a választást nemzeti színű zászlók is segítik például az ömlesztett zöldségek és gyümölcsök, illetve csirke- vagy sertéshús esetében.

A miniszter kiemelte, a vásárlók és az ágazati szereplők pozitív visszajelzései alapján az Agrárminisztérium január 1-jétől újabb termékkörre terjesztette ki a származási információk jelölését, így már a nem előre csomagolt tojást is zászlóval kell ellátni.

Borítókép: Nagy István agrárminiszter

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!