Ország-világ

2021.02.26. 07:35

Orbán Viktor: a helyzet drámaian romlik – HALLGASSA MEG!

A kormányfő mindenkit arra kért pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hogy regisztráljon a koronavírus elleni vakcináért. Így húsvétra az összes jelentkező megkaphatja az első adagját, és ezzel pedig Magyarországon lesz messze a legmagasabb az átoltottság az unióban – tette hozzá Orbán Viktor.

Budapest, 2018. december 7. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor a beszélgetés elején elmondta, hogy 4668 új fertőzött van, és 123 beteg halt meg az elmúlt 24 órában. 451 ember van lélegeztetőgépen, és 5027 ember van kórházban.

A helyzet drámaian romlik

– tette hozzá.

Azt mondta, vissza kell hozni azt a készültségi fokot, amelyet áprilisban vagy novemberben alkalmaztak az intézményekben.

Szabad ágy 15 831, lélegeztetőgéppel felszerelt szabad ágy 2296 van – ismertette Orbán Viktor. A kormányfő arról beszélt, hogy a járványügyi szakemberek az elmúlt egy évben 1-2 százalékos hibahatár mellett mindig pontosan megmondták, mi történik.

A következő két-három hétben várhatóan drasztikusan nőni fog a fertőzöttek száma

- erősítette meg a kormányfő -, így az egészségügy terhelése is.

Közölte ugyanakkor: mivel az oltást alapvetően a háziorvosokra alapozzák, így azok beadására lesz elegendő ember.

A kormányfő megjegyezte: bölcs volt az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós, amikor korábban nem engedte, hogy a kórházak visszatérjenek a normál működéshez. Így most bekapcsolódhatnak a járvány elleni küzdelembe azok, akik nem vesznek részt a normál ellátásban.

A miniszterelnöki interjút itt meghallgathatja:

Emelt szintű készültség lép életbe a kórházakban

Orbán Viktor elmondta, hogy az operatív törzs mai ülésén egy emelt szintű készültséget rendelt el a kórházakban.

Megerősített vezetési rendszer van. Ismét életbe lépett a vezénylés – mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy újra azt a régi készültséget állapotot kell visszahozni, ami áprilisban és novemberben volt.

Oltásellenes a baloldal

A Moderna vakcina teljes, lehetséges kontingensének le nem kötéséről szóló sajtóhírre úgy reagált: „lekötésben jók vagyunk”, 17 millió vakcina van lekötve. Az unió által rendelt készítmények azonban az előrejelzettnél is lassabban érkeznek, így orosz vagy kínai vakcina nélkül nem lenne mivel oltani.

A védekezés irányítói – így ő maga is – azonban hamarosan hozzájuthatnak a kínai oltáshoz.

A miniszterelnök felelőtlenségnek nevezte egyes politikai szereplők viselkedését és azt mondta:

a baloldal oltásellenes, álhíreket gyárt, bizonytalanságot szít és le akarja beszélni az embereket arról, hogy beoltassák magukat, holott ez az egyetlen esély.

Nagyon szigorú lépések lesznek a határokon

2,5 millió ember regisztrált eddig, és húsvétra az összes regisztrált meg fogja kapni legalább az első oltását – emelte ki Orbán Viktor. Úgy vélte, egyrészt, mivel van vakcina, lehet gondolkodni a nyitásról, de közben átmenetileg egy felfutó szakaszba is beléptünk.

Nagyon fegyelmezetten fenn kell tartani a korlátozásokat. Vannak javaslatok, miszerint lehetnek szigorítások

- jelezte a kormányfő.

A határoknál mindenképpen szigorításokra van szükség a járvány erőteljes felfutása miatt – mondta a miniszterelnök.

A kormányfő hangsúlyozta: szigorú utazási szabályokra van szükség. Ahogy fogalmazott, még az üzletembereknek is meg kell érteniük, hogy a járvány gyors terjedését előidéző vírusmutánsok miatt az Európán kívüli, akár üzleti célú utazásokat is radikálisan korlátozni kell.

Hozzátette: sokan készülnek a jelenlegi helyzetben olcsóbban elérhető egzotikus utazásokra, holott éppen Afrikából hozhatók be a fertőzőbb vírusváltozatok.

Időt vesztett a bizottság

A miniszterelnök kérdést kapott az Európai Bizottság esetleges kötelezettségszegési eljárásairól a határok bizonyos fokú lezárása miatt. Úgy fogalmazott: mindenki aggódik, hogy megbénulhat az európai gazdaság az áruszállítás korlátozása miatt, ezért próbálják azt visszaszorítani, de jelenleg olyan nagy a baj, hogy nincs itt az ideje egymás felelősségre vonásának.

Minden országnak magát kell megvédenie, közben pedig fenn kell tartania a gazdasága működtetéséhez szükséges kellő áruáramlást

- tette hozzá.

Kijelentette azt is: inkább védi az Európai Bizottságot, bár lehetne akár „fenéken billenteni” is, amiért olcsóbban próbált vakcinát szerezni, így időt vesztett. A bírálat szerinte „eső után köpönyeg”, a testületet a beszerzésben támogatni kell, ugyanakkor több lábon is kell állni. A magyar stratégia két lábon áll, a vakcinaengedélyezési jog nemzeti hatáskörben is megvan, és Magyarország él is ezzel.

Jól halad az oltási program

A miniszterelnök az oltási programot meglehetősen jól szervezettnek ítélte, ami sikeresen halad. Hozzátette: jelenleg több ember lehetne beoltható egyszerre, mint amennyi oltóanyag rendelkezésre áll.

A brit példa kínos az unió számára

Zavaró, hogy eddig azt mondtuk, hogy az unión kívül nincsen élet, most pedig a britek jobban teljesítenek, mint az unió a vakcinák területén – mondta a kormányfő a brit helyzet kapcsán. Ez pedig kínos – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A kormányzati oldalak elleni kibertámadásról szólva azt mondta: bár Magyarországnak elvileg nincsenek ellenségei a világban, „de ezt nem mindenki gondolja így”. A nemzetközi térből érkeznek ilyen támadások – fogalmazott, megjegyezve: belső támadások is vannak, politikai jellegűek és vannak „gyengeelméjűek”, olyan számítástechnikához jól értők, akik örömöt látnak az ilyen támadásokban. Hozzátette: folyamatosan fejleszteni kell a védelmi rendszereket.

A nyitást követően is megmaradnak a támogatási programok

Szólt arról is, hogy a járvány harmadik hullámában sok tízezren veszíthetik el a munkahelyüket „és senkit sem hagyhatunk az út szélén”. Beszámolt a bértámogatási és a munkahelymentő programokról, hozzátéve: a támogatásokat nemcsak az újranyitásig biztosítják, hanem az azt követő első hónapban is.

Jelenleg 55 ezerrel kevesebb embernek van munkája, mint egy évvel ezelőtt, így a következő hónapokban legalább ennyi munkahelyet kell létrehozni.

Fontos az állatvédelem is

A kormányfő kérdést kapott az állatvédelmi konzultációról is. Azt felelte: fontos kérdésről van szó, Ovádi Péter miniszteri biztos „bombázza is” javaslatokkal, most azonban a járványkezelés a legfontosabb, így ezekkel a kérdésekkel várhatóan azután tudnak foglalkozni.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!