Ország-világ

2021.02.02. 16:48

Meggondolatlanul kinyitottak, összeomlott minden Portugáliában

A miniszterelnök szerint rettenetes helyzetbe került az ország, miután karácsonykor minden orvosi tanács ellenére négy napig enyhítettek a járványszabályokon, az éttermeket is megnyitották. Napi több száz halott, katasztrófaközeli kórházak.

Karácsonyi díszkivilágítás Lisszabon belvárosában 2020. december 10-én.

Forrás: MTI/LUSA/EPA

Fotó: Jose Sena Goulao

A helyzet nem rossz, hanem rettenetes – így vezette fel bejelentését António Costa portugál miniszterelnök, amelyben elismerte, hogy azért szabadult el a járvány az országban, mert a kormány karácsony és az év vége között enyhített a kijárási korlátozásokon. Portugáliában folyamatosan változtattak a szabályokon, néhány napra kinyithattak az éttermek, majd újra be kellett zárniuk, végül ismét országos karantént rendeltek el. Az elhamarkodott, meggondolatlan nyitás végül még szigorúbb korlátozásokat eredményezett – írja az Origo.

Óriási károkat okozott Portugáliában a túl korai nyitás. A baloldali kormány a karácsonyi időszakban ugyanis enyhítette a korábbi járványügyi intézkedéseket, azóta pedig elismerték, hogy ezzel súlyos hibát követtek el. A decemberi intézkedések közé tartozott az országon belüli szabad mozgás 23-a és 26-a között, megnyitottak az éttermek, majd bezártak, de szilveszterre ismét kinyitottak.

Az ország azóta egyre kritikusabb helyzetbe kerül, hiszen hétvégén ismét 300 fölött volt a halottak száma, az új napi megbetegedéseké pedig a múlt héten a 16 ezret is meghaladta.

Az ország kórházai annyira megteltek, hogy Lisszabonból légi úton kell más kórházakba szállítani az intenzív kezelésre szoruló betegeket, hiszen ott már nincs kapacitás az ellátásukra.Az előrejelzések szerint ez a hét lesz a legkritikusabb. Portugáliában jelenleg összesen 1214 intenzív ellátást biztosító ágy (ICU) van, amelyek közül 865-ön fekszik covidos beteg. A legsúlyosabb probléma továbbra is a szakemberhiány. Emiatt német katonai orvosok érkeztek Lisszabonba, akik lélegeztetőgépeket is hoznak majd, és a tervek szerint három hétig biztosan maradnak.

Sebastian Kurz kancellár kezdeményezésére Ausztria is átvesz néhány intenzív beteget a portugál kórházakból. A kancellár António Costa kormányfőnek tegnap telefonon ajánlott segítséget az európai szolidaritás jegyében, utalva arra, hogy már korábban is vettek át betegeket Franciaországból, Montenegróból vagy Olaszországból.

Megdöbbentő statisztikai adatok

A portugál kormány hibáit a statisztikai adatok is alátámasztják. A mintegy 10 millió lakosú országban csak januárban 306 838 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak (az összes eddig feljegyzett eset 42,6 százalékát), és a fertőzésből eredően 5576 halálesetet jegyeztek fel, az eddigi halálos áldozatok 44,6 százalékát.

Az elmúlt egy hét alapján 100 ezer főre 820 koronavírus-fertőzött jut,

amely a legrosszabb Európában.

Összehasonlításképpen Magyarországon ez az érték 82, vagyis mindössze tizede.

Borítókép: karácsonyi díszkivilágítás Lisszabon belvárosában 2020. december 10-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!