vandalizmus

2021.02.20. 22:39

Letörték egy Szűz Mária-szobor mindkét kezét a híres lengyelországi kegyhelyen

Hamvazószerda éjszakáján ismeretlenek vandál módon megrongálták a Lengyelország szent vértanúiról elnevezett częstochowai templomnál álló Szűz Mária-szobrot.

A Szűzanya mindkét kezét letörték és a talapzathoz dobták – írja a V4NA hírügynökség a templom plébánosának, Stanisław Jasionek atyának a templom honlapján közzétett beszámolója nyomán. A szobor körül felborogatták és szétszórták a virágtartókat és a hívek által elhelyezett gyertyákat is.

„Nagyon szomorú esemény ez a számomra” – ezt már a Fiat katolikus rádióban mondta el az atya. Stanisław Jasionek egy apácától és egy másik plébánostól értesült a rongálásról, akik csütörtökön a reggeli szentmisére igyekeztek a templomba.

Częstochowa. Figurka Matki Boskiej zniszczona. Wandal odrąbał ręce – https://t.co/etaFCRZpXEhttps://t.co/IWshRLGO6R

A helyiek körében megdöbbenést keltő eset hamvazószerda éjszakáján történt, azaz éppen nagyböjt kezdetén.

Hogy a vallásgyalázásnak lehet-e köze a Strajk Kobiet (Nők Sztrájkja) abortuszpárti tüntetéseket kísérő rongálássorozatnak, arról egyelőre nem tudni. A lengyel sajtó korábban beszámolt arról, hogy a krakkói Skałka bazilika falára a tüntetések szimbólumát, a vörös villámot mázolták, a bejárat előtt pedig székletet „hagytak”. Több templom ajtajára abortuszklinikák telefonszámát festették fel, illetve a Strajk Kobiet által használt jelszavakat.

A mostani, częstochowai eset miatt nem tettek feljelentést, mert – mint Stanisław Jasionek atya fogalmazott – nem anyagi, hanem erkölcsi veszteség történt és a rendőrség ebben nem segíthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!