elképesztő példa

2021.02.06. 11:37

Keresztény öltözékhez hasonlították a muszlim fejkendőt

A politikus a parlamentben állt elő a hasonlattal, miszerint a keresztény menyasszony fátyla éppúgy, mint a muszlim fejkendő, az asszony alárendeltségét jelképezi. A legnépszerűbb ellenzéki politikus mindeközben egy interjúban kifejtette, hogy a kormány által előterjesztett szeparatizmus elleni törvény minden vallást támad, csak pont az iszlámot nem.

A francia parlament alsóházában a szeparatizmusról szóló törvényjavaslat megvitatása kapcsán újra szóba került a muszlim fejkendő viseletének tilalma a francia egyetemeken. A republikánusok ellenzik a fejkendő viselésének engedélyezését a felsőfokú oktatási intézményekben, mivel az a nő alárendeltségét jelképezi, ami a francia értékrend szerint elfogadhatatlan – ismerteti a V4NA.

Éric Ciotti republikánus képviselő felszólalásában egyértelműen kiállt a fejkendő betiltása mellett az egyetemeket, indoklása szerint ugyanis semmi keresnivalója a tantermekben, ahol a tudomány elsajátítása a cél.

Ezzel azonban nem mindenki ért egyet, olyannyira nem, hogy egészen elképesztő hasonlattal állt elő az Engedetlen Franciaország (La France Insoumise) párt politikusa. Éric Coquerel szerint a muszlim fejkendő olyan, mint a keresztény menyasszony fátyla. Coquerel szerint a jobboldal egyetlen vallás, az iszlám üldözésére törekszik, holott a keresztény menyasszonyok által viselt fátyol szintén azt szimbolizálja, hogy a nő alárendeli magát a férje akaratának.

A megdöbbentő kijelentések azonban itt még nem értek véget, ugyanis nem Éric Coquerel volt az egyetlen, aki meglepő hasonlatot alkalmazott a fejkendővel kapcsolatban. A kormánypárt politikusa, Florent Boudié a kislányok nyilvános helyen történő fejkendő viselésével kapcsolatban a vallási meggyőződésről beszélt, megemlítve, hogy az elsőáldozó kislányok szintén fátylat viselnek a vallási szertartás során.

Éric Ciotti republikánus képviselő persze ezt sem hagyta szó nélkül, döbbenetesnek nevezte a kormánypárti politikus szavait, hozzátéve, hogy nem az elsőáldozók jelentenek fenyegetést a Francia Köztársaságra.

A legnépszerűbb francia ellenzéki politikus, Marine Le Pen sem hagyta szó nélkül a kormány szeparatizmus elleni törvénytervezetét, miután a parlamentben szócsatába keveredett Gérald Darmanin belügyminiszterrel, a 20 minutes hírportálnak adott interjújában kifejtette, hogy a szeparatizmusról szóló törvényjavaslat az iszlám kivételével minden vallást támad.

Marine Le Pen szerint a köztársaság elveinek tiszteletben tartásának érdekében meghozandó törvényjavaslat egészen más irányt vett, mint amiről Emmanuel Macron október elején beszélt. Az ellenzéki politikus úgy véli, hogy a törvényjavaslat szövege szemantikai és politikai visszavonulás, már szó sincs benne a szeparatizmusról. Le Pen szerint Gérald Darmanin belügyminiszter törvénye egyesíti és korlátozza a szabadságjogokat. A politikus asszony példaként az otthoni oktatást hozta fel, mivel néhány száz iszlamista otthoni oktatás ürügyével kivette a gyermekét a közoktatásból, megváltoztatták a törvényt, így most mindenki számára betiltották ezt a lehetőséget, csak külön engedéllyel lehet egy diák magántanuló.

Marine Le Pen egy sokkal egyértelműbb iszlám-ellenes törvény bevezetését javasolja, ami az iszlamista ideológiák mindennemű megnyilvánulásának leküzdésére irányulna, különös tekintettel arra a 4000 iszlamistára, akik terrorista jellegű radikalizálódás gyanúja miatt szerepelnek a francia hatóságok nyilvántartásában. A Nemzeti Tömörülés elnöke egytől egyig kitiltaná az országból azokat az egyéneket, akiknél felmerül a terrorizmus gyanúja, a politikus szerint ugyanis az iszlamizmus hadat üzent, amire nem válaszolhatnak egy egyszerű közigazgatási rendőrségi törvénnyel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!