Ország-világ

2021.02.19. 19:19

Ilyen volt Gyurcsány uralma: őszödi beszéd, tüntetések, gazdasági és politikai csőd (videó)

A sorozat aktuális része az őszödi beszéddel, annak következményeivel és Gyurcsány Ferenc lemondásával foglalkozik.

Gyurcsány Ferenc, a DK vezérszónoka, a párt elnöke felszólalás közben a jövõ évi költségvetés általános vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2019. június 19-én.

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

A Magyar Nemzet sorozatának korábbi részeiben bemutatták azt a hátországot, amely Gyurcsány Ferenc számára lehetővé tette, hogy a nagypolitikában is karriert fusson be.

Ebben szerepet játszott a KISZ-es mozgalmi múltjában gyökerező kapcsolatrendszere, hálózatépítő rutinja, a vagyonából eredő pénzügyi függetlensége, valamint titkosszolgálati háttere. Most az őszödi beszéd és az ezt követő politikai és gazdasági káosz kerül terítékre. Gyurcsány tudta és tudja, hogy a politika nem sprint, hanem hosszútávfutás. Ezért némi bemelegítés után újabb, máig tartó hajrába kezdett.

A 2006-os, hazugsággal és alaptalan ígérgetésekkel megszerzett választási győzelem után zárt ülésre vonult el az MSZP frakciója Őszödre, a kormányüdülőbe. Gyurcsány itt szembesítette saját elvtársait azzal, hogy csődközelben van az ország, és százmilliárdos megszorításokra lesz szükség, még az őszi önkormányzati választások előtt.

Érdekességek a negyedik részből:

 • Jött a gázáremelés, új adók, a régiek megemelése, megszüntették a lakáshitel adókedvezményét, tervbe vették az ingatlanadót;
 • országszerte tüntetések kezdődtek;
 • a demonstrálókat bántalmazták a hatóságok, a rendőri vezetők nemhogy megúszták a túlkapásokat, még elő is léptették őket;
 • újabb és újabb megszorítások jöttek, hogy a csőd szélére került ország hitelt kapjon a Nemzetközi Valutaalaptól;
 • a Gyurcsány-kormány nem tudott olyan megoldást, amivel egyszerre kerüli el a gazdasági csődöt és a teljes politikai vereséget.
 • A témával részletesen foglalkozik a következő cikk: Ilyen volt Gyurcsány útja az őszödi beszédtől a rendőrterroron át a bukásig.

  Borítókép: Gyurcsány Ferenc, a DK vezérszónoka, a párt elnöke felszólalás közben a jövő évi költségvetés általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. június 19-én

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!