Ország-világ

2021.01.27. 16:12

A Kúria elmeszelte Karácsonyék rendeletmódosítását

A fővárosi közterületeken korlátozták volna az ingyenes lapok terjesztését.

A Kúria ideiglenes intézkedésként megtiltotta, hogy alkalmazzák a fővárosi önkormányzat egyik rendeletének az ingyenes, közterületi lapterjesztésre vonatkozó részét – tudatta a Kúria sajtóosztálya közleményben szerdán.

A Kúria Önkormányzati Tanácsa azonnali jogvédelmi intézkedésként Budapest Főváros Kormányhivatalának kérelmére elrendelte a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról szóló rendelet azon bekezdésének ideiglenes alkalmazási tilalmát, amely szerint akkor lehet közterületen ingyenesen osztani sajtóterméket, ha annak négy oldalán a fővárosi önkormányzat, illetve intézményei tehetik közzé az általuk meghatározott közérdekű információkat ellenszolgáltatás nélkül.

A Kúria végzése értelmében nem alkalmazható az ügydöntő határozat meghozataláig az a fővárosi rendeleti szabály, amely szerint „Ingyenes sajtótermék közterületen való osztásához, illetve az ahhoz használt eszközök közterületen való elhelyezéséhez akkor adható közterület-használati hozzájárulás, ha az érintett sajtótermék kiadója a közterület-használati hozzájárulást tartalmazó hatósági szerződésben vállalja, hogy a sajtótermék egyes lapszámaiban legalább négy teljes oldal terjedelemben Budapest Főváros Önkormányzata”, illetve intézményei számára „olyan, tartalmában és formájában kizárólag általuk meghatározott tájékoztatás közzétételét biztosítja ellenszolgáltatás nélkül, amely valamely konkrét közérdekű információt közvetít” – olvasható a közleményben.

A Kúria a kormányhivatal indítványában felhozott érvek alapján úgy ítélte meg, hogy a rendelet megtámadott bekezdése kapcsán az ideiglenes alkalmazási tilalom elmaradása, súlyosabb hátrányt okozna, mint az alkalmazási tilalomra irányuló kérelem elutasítása. Az alkalmazási tilalom a Kúria érdemi határozatának meghozataláig tart. A törvény szerint a Kúriának 90 napja van az érdemi döntés meghozatalára.

Sajtóhírek szerint a rendelet gyakorlatilag a Pesti Hírlapra és a Metropolra vonatkozik, indoka pedig az, hogy kereskedelmi célú hirdetések mellett közszolgálati célúak is megjelenjenek.

Horváth Csaba fővárosi szocialista politikus a hvg.hu-nak októberben arról beszélt: a budapesti Önkormányzat nem akart saját újságot létrehozni, így teremti meg a közérdekű nyilvánosságot. A módosítás nem érinti a Pesti Hírlap és a Metropol eddigi szerződéseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!