Ország-világ

2020.07.24. 07:43

Orbán Viktor: nem háborút, de fontos csatát nyertünk – HALLGASSA MEG!

Az uniós csúccsal és a koronavírussal kapcsolatos legújabb lépésekről beszélt a miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Budapest, 2018. december 7. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az uniós költségvetési vitát értékelve elmondta: olyasmivel próbálkoztunk, amivel korábban még nem. Ennek az oka a nyugat-európai országok gyengülő gazdasági teljesítménye a járványtól függetlenül, plusz a járvány okozta gazdasági nehézségek együtt, amely azzal fenyeget, hogy néhány nyugat-európai ország gazdasága térdre esett – írja a Magyar Nemzet.

Van olyan tagállam, amelynek a teljes nemzeti össztermékének 150-160 százalékára is fel fog csúszni a következő hónapokban az államadóssága.

Ez az adósrabszolgaságot megközelítő szint. Magyarországon, amikor 2010-ben sikerült nemzeti kormányt alakítani, akkor 83-85%-on állt az adósságunk és én személyesen azt is tragédiának éltem meg, mert láttam, hogy a magyaroknak hosszú éveken keresztül azért kell dolgozniuk, hogy a korábban felvett hitelek kamatait vissza tudjuk fizetni – mondta a miniszterelnök.

A magyarok és a lengyelek visszaverték azt a kísérletet, hogy az őket megillető pénzekről mások döntsenek, ez váltotta ki a liberálisok elégedetlenségét az Európai Parlamentben – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az EU tagállamai által felvett kölcsön tárgyalásait értékelve. Szavai szerint a tárgyaláson számos érdek ütközött és az összetettségét az is növelte, hogy nemcsak a hétéves költségvetési időszakot tárgyalták, hanem a pandémia miatt lelassult gazdaságok talpra állítását célzó csomagot is.

A miniszterelnök kitért arra is, a bevándorláspárti országoknak személyes indulatai vannak a magyarokkal, a magyar migrációs politikával szemben. Pénzügyi eszközökkel akarják zsarolni Magyarországot, ez nem sikerült.

Úgy fogalmazott, nem háborút, de fontos csatát nyertünk. A liberálisok azt gondolják, be kell engedni az országokba a multikultúrát, ezt a magyar nemzet nem így akarja, biztonságot akarunk nem terrorizmust, nem nekünk kell alkalmazkodni másokhoz. Európának szerintük egyformának kell lennie, ezt mi nem engedjük. Még egy évtizeden át folyamatosan vívnunk kell ezeket a csatákat, egy nemzeti kormánynak, nemzeti miniszterelnöknek.

Arra, hogy Magyarország több pénzt kap Orbán Viktor úgy reagált, az Európai parlamentben tárgyaló csapata öt nap alatt szerzett 3 milliárd eurót az országnak, ez 1100 milliárd forint. Egy megállapodási javaslat volt az asztalon, ami Magyarország szempontjából több sebből vérzett, ezt kellett érvekkel, tényekkel korrigálni, ez sikerült.

A kormányfő annak fontosságát hangsúlyozta, hogy Magyarország különböző módokon kiegyensúlyozza a külföldi cégek által a hazánkban megtermelt és innen kivitt profitot. Szavai szerint ennek három lába az uniós támogatások, a külföldön dolgozó magyar munkavállalók utalásai, valamint a külföldön befektető magyar cégek profitja. Orbán Viktor arra is kitért, a környező országokban egyre romló koronavírus-járványhelyzettel kapcsolatban a legfontosabb, hogy a határainkon betartsuk és betartassuk a meghozott intézkedéseket, hiszen a legnagyobb kockázat a kórokozó behurcolása.

A miniszterelnök szerint a koronavírus veszélye miatt nagyon fontos a tájékoztatás és a tájékozódás, be kell tartani a szabályokat. A több Balaton, kevesebb Adria arány betartása is a megelőzés része.

Az iskolaőrökről a miniszterelnök a következőket mondta:

A baj nagyobb mint gondolnánk, kínos erről Magyarországon beszélni, hiszen az iskolai erőszak a mi magyar gyengeségünk szégyellnivaló pontja, amit meg kell oldani, amiről beszélni kell.

Vannak olyan országrészek, ahol elvadultak a dolgok, az emberi érintkezés frontján nincs tisztelete a pedagógusnak, nem a gyerek fejlődése, boldogulása a cél. A tanárok ezért dolgoznak. A gyerek az gyerek, tudjuk hogy néha meggondolatlan. Az iskolába betörő szülőkkel nagyobb a probléma, a pedagógusokat meg kell védeni, nem lehetnek kiszolgáltatott helyzetben, ez elfogadhatatlan.

Orbán Viktor kijelentette nem hajlandó eltűrni, hogy egy tanárnő is féljen, ez erkölcsileg elfogadhatatlan állapot. Kiment a divatból, hogy a szülő nem mehet be az iskolába, csak ha behívják, mert szükséges.

Nem lehet bemenni fenyegetni senkit, ez nem történhet meg többet nálunk, cselekedni kellett, talán hamarabb is.

A liberális értelmiség szerint persze nem rendőr kell, hanem pszichológus meg dialógus, de amikor valaki átlép egy határt, ott nem beszélgetni kell, hanem rendet teremteni. Ezért kellett a rendőrséget bevonni. Csak ott lesz őr, ahol probléma van, ahol kérték. A feladatuk a rend fenntartása. Szabadság van, demokrácia van, de egy határt nem lehet túllépni, az iskola nem egy klub, egy munkahely a gyereknek is, akinek az a dolga, hogy tanuljon. Ezt nem zavarhatja meg senki, ezt minden eszközzel fenntartjuk.

A baloldal megpróbálja megakadályozni, hogy az emberek elmondják a véleményüket

– jelentette ki a miniszterelnök azzal kapcsolatban, hogy baloldali pártok és politikusok akciót indítottak a nemzeti konzultációs ívek megszerzésére és egyebek mellett a postaládákból is kilopkodják azokat. Mint rámutatott: a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezéssel kapcsolatban azért fontos megkérdezni a lakosságot, mert így látható, hogy az emberek milyen intézkedéseket tudnak támogatni. „A nemzeti konzultáció segítségével tudtunk kimászni a pénzügyi válságból és így győztük le a migrációs krízist is” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!