Káosz Szerbiában

2020.07.09. 10:22

Molotov-koktélokat dobáltak a városházára Újvidéken

Megtámadták Alekszandar Vucsics elnök pártjának irodáját is – a tüntetők menekültek a rendőrök elől.

Belgrád, 2020. július 9. Rendõrök és tüntetõk csapnak össze a parlament épületénél Belgrádban 2020. július 8-án. A tüntetõk a koronavírus-járvány miatt tervezett újabb korlátozó intézkedések ellen tiltakoztak. MTI/EPA/Andrej Cukic

Forrás: MTI / EPA

Fotó: Andrej Cukic

Megrohamozták az újvidéki városházát a koronavírus-járvány miatt meghozott intézkedések ürügyén utcára vonuló tüntetők – írja a szerb B92.net hírportálra hivatkozva a Magyar Nemzet. A portál szerint a tiltakozók megrongálták a nemrég megrendezett választásokon taroló Szerb Progresszív Párt (SNS) helyi irodáját.

Este nyolc óra körül vandálok egy csoportja a városháza épületének esett; médiabeszámolók szerint a rendőrség akkor már az épületen belül tartózkodott, de nem avatkoztak közbe. A késő esti órákra már Molotov-koktélok és meggyújtott fáklyák is repültek az épület felé.

– Az erőszak nem politika, s határozottan elítélem a vandálok őrjöngését Újvidék utcáin, és a kísérletüket, hogy felgyújtsák a városházát –

fogalmazott Milos Vucsevics polgármester az erőszakos események megfékezését követően.

Anyagi és társadalmi károk

Ana Brnabics szerb miniszterelnök úgy fogalmazott: Megvédjük az ország demokratikus rendjét és stabilitását. Hozzáfűzte: az erőszakos tüntetések komoly károkat okoztak Belgrádban. Szerbia biztonságának és a régió jövőjének megőrzése mindennél fontosabb.

– Sokan vannak, akiknek ez [a tüntetések] nem felel meg. A polgárok többsége ezen az állásponton van, s ebben rejlik Alekszandar Vucsics szerb elnök ereje

– mondta.

Kedd este azt követően vonultak utcára főként fiatal tüntetők, hogy Vucsics bejelentette: a rossz járványügyi mutatók miatt feltételezhetően ismét hétvégi kijárási tilalmat vezetnek be. A demonstrálók rendőrautókat gyújtottak fel és összetűzésbe keveredtek a rendőrökkel.

Mégsem lesz kijárási tilalom

A heves tüntetésre reagálva egyébként a szerb elnök szerda este arról beszélt: a tiltakozás nem is a tervezett szigorító intézkedések miatt alakult ki, hanem az ellenzék szervezte. Mint mondta, olyan ellenzéki politikai erők szervezték a kedd esti belgrádi tiltakozást, amelyek nem tudtak bejutni a szerb parlamentbe a június 21-i választásokon, és a koronavírus-járvány miatt bejelentett korlátozó intézkedések csupán ürügyként szolgáltak nekik az erőszakos fellépéshez. Hozzáfűzte:

mégsem lesz kijárási tilalom, más korlátozó intézkedések azonban továbbra is várhatók.

Erőszakos hatalomátvételi kísérlet zajlik Szerbiában

Erőszakos hatalomátvételi kísérletnek nevezte Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter csütörtökön az utóbbi két éjszakán át tartó tiltakozásokat Szerbiában, mint mondta, egyesek az emberek akarata ellenére, választások nélkül és a demokratikus eljárást megkerülve akarják átvenni a hatalmat.

A szerda esti tiltakozások során a mentőszolgálat jelentése szerint 19 rendőr és 17 tüntető sérült meg Belgrádban.

A tiltakozók a kordonokkal védett parlament épületéhez vonultak, ahol palackokkal, kövekkel és égő szurkolói fáklyákkal dobálták meg a rendőröket, valamint kukákat borogattak és gyújtottak fel. A rendőrség könnygázgránátokkal igyekezett oszlatni a tömeget.

Ellenzéki politikusok kedden és szerdán is igyekeztek a tömeg élére állni, ám a tiltakozók elzavarták őket.

Az ellenzéki politikusok a közösségi médiában is utcára szólították az embereket, hogy kifejezzék elégedetlenségüket Alekszandar Vucsiccsal, valamint a szerb kormánnyal szemben. Szerintük manipulálták a hivatalos járványügyi adatokat annak érdekében, hogy megtarthassák a június 21-i parlamenti választásokat – amelyeken elsöprő győzelmet aratott Alekszandar Vucsics pártja -, és az államfő még inkább kiterjeszthesse hatalmát.

Az ellenzék szerint emellett az is hozzájárult a koronavírus-fertőzöttek számának drámai növekedéséhez, hogy a március közepén bevezetett szükségállapotot és a drákói intézkedéseket követően május elején egyik napról a másikra feloldottak minden korlátozást, engedélyezték a tömeges rendezvényeket, és a választások alkalmával sem voltak szigorúak az elővigyázatossági intézkedések.

A tiltakozók több sajtóorgánumnak is nyilatkoztak, mint mondták, nem kizárólag a tervezett megszorító intézkedések ellen tüntetnek, hanem Aleksandar Vucic „diktatórikus eszközei és önkényuralmi törekvései ellen” is.

A bejelentések szerint csütörtökön Szerbia több városában ismét utcára vonulnak az elégedetlen emberek.

Borítókép: Rendőrök és tüntetők csapnak össze a parlament épületénél Belgrádban 2020. július 8-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!