Ország-világ

2020.07.20. 14:13

Korrupció és hazugság övezi a jogállamiságot emlegető holland kormányfő útját

Mark Rutte éppen csak túlélt egy bizalmatlansági indítványt tavaly, miután kiderült, hogy hazudott a parlamentben. A holland kormányfő három minisztere és egy miniszterhelyettese mondott le az elmúlt években, mert korrupciós és egyéb botrányokba keveredtek. A politikus mégis a jogállamiságot emlegeti a brüsszeli tárgyalásokon.

Netherlands Prime Minister Mark Rutte arrives for the EU summit on a coronavirus recovery package at the European Council building in Brussels on July 19, 2020 - An acrimonious EU summit headed into a third day as leaders remained deadlocked over a huge post-coronavirus economic recovery plan, unable to overcome fierce resistance from the Netherlands and its "frugal" allies. (Photo by JOHN THYS / POOL / AFP)

Forrás: Pool / AFP

Fotó: John Thys

A magát a jogállamiság és a hitelesség bajnokaként beállító holland miniszterelnök pályáját botrányok övezik – írja összefoglalójában a V4NA hírügynökség. Legutóbb tavaly borult ki a bili, amikor a holland parlament alsóháza bizalmatlansági szavazást kezdeményezett Mark Rutte ellen, miután kiderült: a miniszterelnök hazudott arról, miként hozott döntést az osztalékadóval kapcsolatban. Rutte azért lobbizott a holland törvényhozásnál, hogy töröljék el az osztalékadót. Ezzel az volt a célja, hogy az Unilever élelmiszeripari multicég ne költöztesse el európai központját Rotterdamból.

Holland parlamenti képviselők azonban nyilvánosságra hoztak egy 50 oldalas dokumentumcsomagot, amelyből kiderült, hogy

a kormányfő az Unilever érdekében lobbizott.

Rutte korábban úgy nyilatkozott a parlamentben, „nem emlékszik” arra, hogy ilyen emlékeztetők készültek volna, majd megpróbálta megakadályozni a rá nézve terhelő bizonyítékok nyilvánosságra hozatalát. A parlament ezután bizalmatlansági indítványt terjesztett be Rutte ellen, amelyet szűk többséggel végül elvetettek a képviselők.

Rutte több miniszterét is elveszítette 2015 óta, miután azok félrevezették a parlamentet, és ezzel hiteltelenné váltak.

Tavaly májusban lemondott Mark Harbers bevándorlásügyi miniszter, miután kiderült, hogy

a parlament elé terjesztett éves migrációs jelentése manipulált adatokat tartalmazott.

A jelentésben a migránsok által Hollandiában elkövetett bolti lopások több kategóriára lebontva részletesen jelentek meg, míg a társadalmat sokkal inkább megosztó bűnözési statisztikákat – köztük a gyilkosságokat és a szexuális bűncselekményeket – összevonva az „egyéb” kategóriába sorolták. Rutte elfogadta Harbers lemondását, de a Twitteren így kommentálta:

„Nagyon sajnálatos, hogy a kabinetnek búcsúznia kell egy ilyen tehetséges és elkötelezett liberálistól.”

Korábban kormányának két minisztere és egy miniszterhelyettese is lemondásra kényszerült, miután kiderült, hogy

rajta voltak egy 2001-ben elfogott kábítószer-kereskedő kifizetési listáján, akitől kenőpénzt fogadtak el.

Ard van der Steur igazságügyi miniszter 2017 januárjában mondott le emiatt, míg elődje, Ivo Opstelten miniszter és helyettese, Fred Teeven 2015-ben volt kénytelen távozni hivatalából. Utóbbi két tisztségviselőről kiderült, hogy hazudtak a parlamenti vizsgálóbizottságnak a drogbárótól származó kenőpénzekről, amelynek összege 2 millió eurót tett ki.

Borítóképünkön Mark Rutte holland miniszterelnök

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!