megegyeztek

2020.06.08. 22:28

Washington és Moszkva megállapodott a fegyverzetkorlátozási tárgyalások folytatásáról

A felek képviselői júniusban ülnek majd ismét tárgyalóasztalhoz.

Az Egyesült Államok és Oroszország megállapodott a fegyverzetkorlátozási tárgyalások folytatásáról – jelentette be az illetékes, fegyverzetkorlátozásért felelős amerikai különmegbízott hétfőn a Twitteren.

Marshall Billingslea tájékoztatása szerint a felek képviselői júniusban ülnek majd ismét tárgyalóasztalhoz, és a találkozóra az amerikai javaslatnak megfelelően meghívják Kínát is.

A tárgyalások várható helyszínéről és pontos idejéről a különmegbízott nem tett közzé részletesebb információt.

„Ma megegyeztünk Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettessel a nukleáris fegyverzetről szóló tárgyalások júniusi időpontjáról és helyszínéről. Kína is meghívást kapott. Vajon Kína megjelenik és jóhiszemű tárgyalásokat folytat majd?” – írta.

Donald Trump amerikai elnök tavaly augusztusban – hathónapos türelmi idő után – mondta fel a hidegháború lezárásához is hozzájáruló egyezményt a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris rakéták felszámolásáról, amelyet még Ronald Reagan amerikai elnök és Mihail Gorbacsov, az akkori Szovjetunió vezetője írta alá 1987 decemberében.

A 1988 júniusában életbe lépett INF-szerződés értelmében Washington és Moszkva 1991-ben összesen 2692 darab rakétát semmisített meg nemzetközi ellenőrök felügyelete mellett. Az egyezmény arra is kitért, hogy a két ország rendszeresen ellenőrizheti egymás nukleáris arzenálját, továbbá tiltotta a szárazföldi telepítésű rakéták európai állomásoztatását.

Az amerikai álláspont szerint – amelyet először Mike Pompeo külügyminiszter fejtett ki 2019 februárjában – „Oroszország éveken keresztül lelkiismeret-furdalás nélkül megsértette” a szerződést, és ezzel „európaiak és amerikaiak millióit sodorja nagyobb veszélybe, amire az Egyesült Államoknak kötelessége megfelelő választ adni”.

Az INF-szerződés felmondásakor azonban Washington jelezte, kész az újabb fegyverzetkorlátozási tárgyalásra, ám álláspontja szerint ebbe be kell vonni Kínát is.

Az amerikai kormányzat egyébként idén májusban felmondta a Nyitott Égbolt egyezményt is, amelynek aláírói arra vállaltak kötelezettséget, hogy kölcsönösen megnyitják egymás számára a légterüket, s engedélyezik a fegyvertelen megfigyelő repülőgépek átrepülését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!