Ország-világ

2020.06.23. 21:26

Tóth Bertalanra és Kunhalmi Ágnesre szabhatták az MSZP új rendszerét

Online szavazás útján elfogadták az MSZP új alapszabályát. A párton belül is sokat vitatott, a társelnöki rendszert bevezető új struktúráról, illetve az ezt támogató szavazati arányokról szerdán tart tájékoztatót a szocialisták vezetése.

Budapest, 2020. mjus 11. Kunhalmi gnes szocialista kpvisel s Tth Bertalan, az MSZP elnke az Orszggyls plenris lsn 2020. mjus 11-n. MTI/Koszticsk Szilrd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Várhatóan bejelentik azt is, hogy Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes közösen pályázik a szeptember 19-én esedékes tisztújító kongresszuson a társelnökségért – értesült a Magyar Nemzet. A szocialisták hivatalos álláspontja szerint az új alapszabály hatékonyabbá teszi a párton belüli döntési mechanizmusokat, és egyfajta „politikai kultúraváltást” hoz az MSZP életébe.

Bírálói szerint a koncepció lényege viszont az, hogy a társelnöki rendszer bevezetésével a „szürke, karakter nélküli” Tóth Bertalan annak ellenére is elnök maradhasson, hogy vezetése alatt a szocialisták történelmi mélypontra süllyedtek. Tény, hogy a Molnár Gyula vezette MSZP még 13 százalékon támogatottsággal vágott neki a 2018-as választásnak, a gyászos szereplés után pedig a párt teljes vezetése lemondott. A Molnárt váltó Tóth elnöksége alatt viszont a szocialisták már csupán a szavazatok 6,68 százalékát kapták a 2019-es EP választáson, a legtöbb felmérés szerint pedig manapság nem biztos, hogy bejutnának az Országgyűlésbe.

A társelnöki rendszer bevezetésével viszont a „láthatatlan” Tóth Bertalan mellett a nála jóval közismertebb és népszerűbb Kunhalmi Ágnes lehet majd az MSZP társelnöke, amitől a párt jobb megítélését remélik – hangoztatták az új alapszabály ellenzői. Állításuk szerint az új rendszerben ráadásul a férfi és női elnökjelöltek csak párban indulhatnak a szeptemberi tisztújító kongresszuson, ilyenből viszont jelenleg csak egy létezik, a Tóth–Kunhalmi tandem, vagyis az MSZP a jelenlegi kudarcos vezetéssel vágna neki a 2022-es választásnak. Mindez azért is érdekes, mert Mesterházy Attila is indul az MSZP elnöki székéért, arról viszont nem tudni, hogy neki lenne-e női társelnökjelöltje – értékelte a portál.

A jelek szerint, ha az egykori pártelnök nem akar a patkányozásáról elhíresült Bangóné Borbély Ildikóval, vagy a riporteri kérdések elől egy italboltba menekülő Gurmai Zitával közösködni, úgy egy ismeretlen MSZP-s politikusnőt kell társelnökjelöltnek találnia.

A Magyar Nemzet megkeresésére a szocialisták elnökségében azt állították, hogy nem csak tandemben lehet pályázni a társelnökségért, azt viszont elismerték, hogy az önállóan indulók „nagy hátránnyal” indulnak a megméretésen. Emlékezetes: az MSZP két évvel ezelőtti, legutóbbi tisztújító kongresszusán Tóth Bertalan elenyésző többséggel nyert, mindössze 54 százalékot szerzett Mesterházy 46 százalékával szemben.

Borítókép: Kunhalmi Ágnes szocialista képviselő és Tóth Bertalan, az MSZP elnöke az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. május 11-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!