felmérés

2020.06.01. 13:14

Nemzetközi szinten is kiemelkedő a magyar családi adókedvezmény

Hazánk a lista hetedik helyén végzett.

Forrás: Shutterstock

A magyar családi adókedvezmény nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően segíti a családokat – hangsúlyozta a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) hétfői közleményében – írja az Origó.

A washingtoni Tax Foundation májusi elemzését ismertetve azt írták, hogy az európai államok által nyújtott családi adókedvezmények mértéke jelentősen eltér.

Közöttük Magyarország az élmezőnyben szerepel, a magyar családi adórendszer jelentősen hozzájárul a családok bevételeinek növeléséhez.

A családoknak nyújtott célzott adókedvezmények felmérése során összehasonlították egy egykeresős, kétgyermekes család és egy gyerek nélküli, egyedülálló munkavállaló adóterheit, akiknek adózás előtti, bruttó jövedelmük megegyezik.

A vizsgált országokban az egykeresős és kétgyermekes családoknak átlagosan 29,6 százalékos adója volt 2019-ben, közben egy gyerek nélküli munkavállaló átlagos adóterhe 40,1 százalék volt, ami 10,5 százalékponttal magasabb, mint egy kétgyermekes családé.

Közölték, hogy a magyar kormány a családi adórendszer 2011-es bevezetése, majd 2014-es járulékkedvezményekre való kiterjesztése óta megduplázta és gyerekenként havi 20 ezer forintra emelte a kétgyerekes családok által igénybe vehető személyi jövedelemadó-kedvezmény nagyságát, aminek eredményeképpen

Magyarország a lista hetedik helyén végzett, Németországhoz és Szlovéniához közel hasonló, 15 százalékos adómérték-különbségekkel.

Ez azt jelenti, hogy egy kétgyerekes magyar család havi nettó jövedelme így 15 százalékkal magasabb a családi adózásnak köszönhetően, mint egy gyerek nélküli emberé. Hozzátették, hogy a felmérés ugyanakkor nem tartalmazta a nagycsaládosok által igénybe vehető adókedvezményeket, ami

a harmadik, vagy további gyerekek esetében gyermekenként havi 33 ezer forint, míg a négygyerekes anyáknak egyetlen más ország sem biztosít személyi jövedelemadó-mentességet Magyarországon kívül.

A felmérés szerint az adóterhek közötti különbség Luxemburgban a legnagyobb (-21,1 százalék), itt van a legkiterjedtebb adókedvezmény a vizsgált országokban. A második helyen Lengyelország (-17,9 százalék), a harmadikon Csehország (-17,3 százalék) végzett. Az adóterhek közötti eltérés Törökországban volt a legkisebb, itt mindössze -1,7 százalékpont a különbség, a lista alján található Görögország (-3,0 százalék) és Norvégia (-3,6 százalék).

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!