következmények nélkül

2020.06.25. 20:37

Kiderült: nem volt valódi vizsgálat a baloldali kamuvideó ügyében

Kiderült, hogy a baloldali kamuvideó ügyében az azt megrendelő MSZP-n belül valójában nem is volt semmilyen érdemi vizsgálat.

Miután a nem baloldali sajtó kérdéseire Tóth Bertalan pártelnök és emberei hetek óta nem válaszolnak, most a baloldal elsőszámú propagandalapjában, az Indexben íratták meg, hogy a vizsgálat már rég lezárult – fogalmazott az Origo.

Csakhogy ennek időpontjául éppen azt a napot adták meg, amikor állítólag elkezdődött – vagyis nyilvánvaló, hogy nem volt valódi vizsgálat. Ezt az is bizonyítja, hogy senkit nem találtak felelősnek. Ez nem meglepő, hiszen a videó közlését Tóth Bertalan pártelnök hagyta jóvá – vagyis, saját magát kellett volna megbüntetnie. Az, hogy semmilyen következménye nem lett a botránynak, azt igazolja, hogy az MSZP-ben tudtak arról, hogy a baloldali kamuvideó főszereplője hazudik – részletezte a portál.

Az Origo emlékeztet, június 10-én az ATV Start című műsorában Szakács László, az MSZP elnökhelyettese kijelentette, hogy a Korózs Lajosék által készített álmentős baloldali kamuvideó kapcsán a szocialisták belső vizsgálatot rendeltek el.

Szakács László a „vizsgálat„ eredményét megelőlegezve még hozzátette, hogy szerinte „Korózs Lajos nem hibázott”, tehát rögtön mentegetni próbálta.

A műsorból még azt tudhattuk meg, hogy a videó megjelenéséről egy kommunikációs stáb döntött.

A Magyar Hírlap június 19-én megkereste a vizsgálat állásával kapcsolatosan az MSZP-t, de a baloldal által hangoztatott „nagyobb átláthatóság és transzparencia jegyében„ választ persze nem kaptak – írta a lap.

Most a baloldali propagandalapban, az Indexben jelent meg egy cikk, úgymond az ő „megkeresésükre” érkezett hirtelen egy válasz. Eszerint a belső vizsgálat már lezárult, ahogy azt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, június 10-én Tóth Bertalan elnök elmondta – fogalmaz az Origo.

Kiemelték, hogy korábban arról volt szó, a vizsgálat ezen a napon kezdődött.

Ez arra enged következtetni, hogy az MSZP-n belül valójában nem volt semmilyen vizsgálat – értékelte a lap.

A videó elkészültében egyébként szerepe volt Szalay Tamás Lajosnak, az azóta már megszűnt Népszabadság újságírójának, aki jelenleg az MSZP egyetlen EP-képviselőjének, Ujhelyi Istvánnak az asszisztense.

Szalay Tamás Lajos maga is elismerte a videó elkészítésében játszott szerepét. Az is elképzelhető, hogy szintén felelős Török Zsolt, aki jelenleg Korózs politikai munkatársa.

Török az MSZP előző, 2013-as bajai álvideós botrányába bukott bele.

Nyomozás indult az ügyben

Az Origo emlékeztet, hogy június 16-án Gál Kristóf, az ORFK szóvivője közölte, hogy a rendőrség hivatalból nyomozást indított az MSZP felvételén szereplő álmentős, Németh Athina és a baloldali kamuvideó ügyében. A gyanúsítottnál már házkutatást is tartottak, amelynek keretén belül bizonyítékokat foglaltak le.

Az ügyben június 9-én az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tett feljelentést, mivel álláspontja szerint „a nyilvánosságra hozott hamis állítások a veszélyhelyzetben különösen alkalmasak voltak a társadalomban indokolatlan nyugtalanság keltésére, az egészségüggyel kapcsolatos közbizalom aláásására, ezen keresztül a járvány elleni védekezés hatékonyságának gyengítésére.„

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!