Járvány

2020.06.14. 16:14

Cáfolta az Emmi az egészségügyi dolgozók 500 ezres jutalmáról szóló ellenzéki álhírt

Címkék#emmi

A minisztérium közölte: a jogosultakat az egészségügyi szolgáltatók választják ki, nem a dolgozóknak maguknak kell jelenteni.

Budapest, 2020. június 4. Krasznai Erika ápoló védõfelszerelésben egy beteg pulzusát méri a koronavírussal fertõzött betegek fogadására kialakított Covid Ortopéd-Traumatológiai Osztályon a fõvárosi Szent János Kórházban 2020. június 4-én. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Az átláthatóság és a többes juttatások elkerülése érdekében az egészségügyi szolgáltatók rögzítik dolgozóik jutalmának kifizetési kérelmét – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Azt írják, a kormány korábbi ígéretéhez híven meghálálja az egészségügyben dolgozók járvány idején tanúsított áldozatvállalását, embert próbáló helyzetekben való helytállását, így július 1-jén bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatást kap 160 ezer egészségügyi és egészségügyben dolgozó.

Az ellenzéki sajtótermékekben megjelent álhírek az egyszeri bérkifizetés részleteiről nem értékelhetők másként, mint hangulatkeltésként, hogy elvegyék a figyelmet arról, hogy Semmelweis-napra az egészségügyi ágazat szereplői ebben a rendkívüli juttatásban részesülnek – írták.

Az egészségügyi szolgáltatók dolga, hogy a juttatásra jogosult dolgozóikat lejelentsék, ezt nem a dolgozóknak maguknak kell megtenniük. Az egészségügyi dolgozók jutalmának kifizetési kérelmét – a bérkiegészítéshez hasonlóan- a szolgáltatók adminisztrációs rendszerén keresztül kell rögzíteni.

Mivel a jutalomra mindenki csak egyszer jogosult, tehát akinek több jogviszonya van, illetve, főállása mellett további jogviszonnyal rendelkezik, a kifizetés számára is csak egyszer történik meg, ezért az átláthatóság és a többes juttatások elkerülése érdekében az adatokat dolgozónként szükséges rögzíteni.

Ezt a jelentést az egészségügyi szolgáltatók végzik és nem jelentkezhetnek adminisztrációs többletteherként, hiszen már kialakított gyakorlatuk van az ehhez hasonló intézkedések végrehajtásban. A közfinanszírozott ellátást végző, de magán fenntartású szolgáltatók számára pedig, így nyílik lehetőség az egyszeri rendkívüli juttatás kifizetésére. Az intézkedés gördülékenységét az is jelzi, hogy a közel 11 ezer érintett szolgáltatóból, pár nap alatt, már 3 ezer leadta az igényét a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!