Iráni atomprogram

2019.11.18. 18:28

Teherán újabb határt lépett át nehézvízkészletével a NAÜ szerint

A nehézvíz nem olyan kényes kérdés, mint a dúsított urán, ennek ellenére az iráni atomprogramról szóló 2015-ös megállapodás 130 tonnában korlátozta a felhalmozható készletet.

„2019. november 16-án Irán tájékoztatta az ügynökséget, hogy a nehézvízkészlete meghaladta a 130 tonnát” – áll az ENSZ-nek az atomsorompó-egyezmény betartatásán őrködő szervezete, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) jelentésében.

A NAÜ november 17-én ellenőrizte, hogy a nehézvízgyártó üzem működött, és az iráni nehézvízkészlet 131,5 tonna volt – áll a tagállamok számára készített jelentésben.

Az iráni atomprogram korlátozását és a Teherán elleni szankciók fokozatos feloldását célzó, 2015-ben hat nagyhatalom és Irán közötti szerződésben rögzítették, hogy Teherán milyen fokon dúsíthat uránt, milyen mennyiségben tárolhat dúsított uránt és nehézvizet.

Az Egyesült Államok 2018 májusában felmondta a szerződést, és visszaállította az Irán elleni szankciókat. Erre válaszul Teherán az elmúlt hónapokban fokozatosan mindhárom korlátozást túllépte.

A nehézvizet neutronmoderátorként használják olyan atomreaktorok magjában, mint amilyet Irán épített Arakban.

Mivel a reaktor atombomba gyártására is alkalmas plutóniumot is állíthat elő, a szerződésben kötelezték Iránt, hogy távolítsa el és öntse le betonnal a reaktormagot. Jelenleg folyik a reaktor újratervezése oly módon, hogy ne legyen alkalmas atombomba gyártásához szükséges anyagok előállítására.

Irán nem most lépte át először az engedélyezett nehézvízkészletet: először 2016-ban, röviddel a szerződés életbe lépése után, majd jóval a szerződés Washington általi felmondása előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!