eszék

2019.11.28. 14:00

Orbán Viktor: legyen ismét a világ közepe Baranya és Szlavónia

Olyan emberek és közösségek, akik azt hiszik, hogy valaminek a szélén élnek, sosem lesznek sikeresek.

Eszék, 2019. november 28. Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök (b3), Andócsi János igazgató (j) és Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnöke, kisebbségi parlamenti képviselõ (b) felavatja a Horvátországi Magyar Oktatási és Mûvelõdési Központ (HMOMK) kollégiumát Eszéken 2019. november 28-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Össze kell kapcsolni Horvátországot és Magyarországot, hogy Szlavónia és Baranya megye ismét a világ közepe, irigyelt térség lehessen – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a horvátországi Eszéken.

A kormányfő Eszéken horvát kollégájával, Andrej Plenkoviccsal átadta a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ diákotthonát.

A megnyitón kiemelte:

80-100 éve Szlavónia és Baranya a két ország leggazdagabb részei közé tartozott.

„Irigyeltek bennünket”, nemcsak a kultúra, hanem a magas életszínvonal miatt is – emlékeztetett.

Kifejtette: ha megkérdeznek egy ott élő horvátot, azt mondja, Horvátország északi szélén él, és ha megkérdeznek egy baranyai magyart, ő azt mondja, Magyarország déli szélén él. Olyan emberek és közösségek, akik azt hiszik, hogy valaminek a szélén élnek, sosem lesznek sikeresek, „csak az az ember lehet sikeres, aki azt gondolja, hogy ahol ő él, az a világ közepe” – jelentette ki Orbán Viktor.

Úgy vélte, nem lehet, hogy ha egyszer valamire képes volt a két ország a történelem során, azt ne tudnák megismételni.

Hogy újra sikeres legyen ez a térség, össze kell kapcsolni országainkat, mert „ha elszigeteltek maradunk, sikertelenek leszünk” – fogalmazott.

Orbán Viktor hangsúlyozta: ha Horvátország végre belép a schengeni övezetbe – amit Magyarország támogat -, az utolsó akadály is elhárul;

Magyarország és Horvátország között szabad lesz az átjárás a kultúra, a sport, az üzleti és politikai kapcsolatok előtt is.

Közölte: mindez lehetséges, és ha „Horvátországnak marad a mostani elkötelezettségű kormánya még tíz évig, és Magyarországnak is marad nemzeti kormánya még tíz évig”, akkor a térségben egész más világ lesz.

https://www.facebook.com/orbanviktor/photos/ms.c.eJxlj8EJwDAMAzcqVhTb8f6LFfopXL7HCUkKZVd4ZmdUjB~;9xCLZm2QNiZboNJ04dMQunxLJoZNDp4tO8ZczmPKVMp~;a354X1~_A9qA~-~-.bps.a.10157603992986093/10157603994506093/?type=3&__tn__=HH-R&eid=ARCUfSyt2G9Z765aWLEg9LlHvN4bU2Vp7ozx4S34dQFLX4sUwSNjyhXakaHS56drSrLDjosPO8j32T87&__xts__%5B0%5D=68.ARAM55Q8KMOfRKCECWINdvkWoYUVnnln3dC-n6yGkkA5W0MdXDBRvbSWgx5Nt19MXZXrQPIFCpm0ONRjNbCV55H2bJ-04sSdVHXfxVcsKdbwUX3BeaDZw46RYmS0pYJhtAhTudM83HdmX-FzV2fSdMZEad3xvzqULC-CTsoSPMUO7jA6wxbh7hjHzHL8kTfelomQ7eqWia6-OYzeVvY5CfkF5-rOFlXIOp2NRgQ3aQuIBYOWwrQwL_BrRANq8I_MwpZDp8RyZZTzqnzpEsGZUW7aW2yG7GAbinRGAq3-vJjeLx6oSGuTsLLoMWjsZP6wkEb27VwhtzCvy6hGNv5NM8yexfIknlFOLcuVJ2G0pQZeGMN2zNRBjLaZ_7XBcr3RwFZF4G7D_wTx5eI_djNVVAH3EMRj0Q45G13ssAPCihaYpcdNUGzJKbfYoNv0iPZyZ_TX1eA

A miniszterelnök a fiataloknak azt mondta: „divat ma elmenni”, ez nemcsak Horvátország, hanem Magyarország problémája is.

Amikor az ember fiatal, úgy érzi, övé az egész világ, és nem is baj, ha a fiatalok elmennek és tanulnak, tudást gyűjtenek, de rá fognak jönni, hogy a legfontosabb dolog az életben, hogy van hazájuk, ahol várják őket, ahol nem idegenek

- mondta.

Kiemelte: a magyar és a horvát kormány azon dolgozik, hogy a két ország olyan hely legyen, ahova van értelme visszajönni.

„Magyarországon ez a folyamat már megkezdődött”, és meg fog történni Horvátországban is – tette hozzá a kormányfő.

Orbán Viktor köszönetet mondott a Magyarországon élő horvátoknak, hogy megmaradtak horvátnak, és hozzájárultak az ország sokszínűségéhez, valamint a Horvátországban élő magyaroknak, hogy megmaradtak magyarnak, és hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar nemzet is nagyobb legyen.

Megköszönte továbbá horvát partnerének, hogy létrehozták a most átadott épületet.

Ezt „nagyon köszönik a magyarok” – tette hozzá.

A diákotthon alapkövét Kövér László, az Országgyűlés elnöke Gordan Jandrokovic horvát parlamenti elnökkel tavaly októberben tette le. A húsz éve működő központ kétnyelvű óvodának, általános iskolának és középiskolának is helyet ad, diákotthona azonban eddig nem volt.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök (b3), Andócsi János igazgató (j) és Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnöke, kisebbségi parlamenti képviselő (b) felavatja a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (HMOMK) kollégiumát Eszéken 2019. november 28-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!