rajtaütés

2019.10.11. 09:26

Több száz telefonos csalót kaptak el a Fülöp-szigeteken

Több mint 500 külföldi, többségében kínai telefonos csalót vettek őrizetbe a Fülöp-szigeteken – közölték a helyi hatóságok pénteken.

Az 542 gyanúsított „munkahelyén” szerdán ütöttek rajta a rendőrök Manilában. Egyiküknek sem volt munkavállalási engedélye, és mindannyian azon dolgoztak, hogy különféle trükkökkel pénzt csaljanak ki áldozataikból, akik a legtöbb esetben kínaiak voltak. Volt, akit zsarolással, volt, akit hazugságokkal vettek rá arra, hogy pénzt küldjön.

A rajtaütéshez a kínai hatóságoktól származó információk vezettek. A gyanúsítottak túlnyomó többsége maga is kínai, de vannak köztük mianmariak, malajziaiak, vietnamiak, tajvaniak és indonéziaiak is. Létszámuk miatt egy tornateremben hallgatják ki őket.

Az idén ez volt a legnagyobb ilyen rajtaütés a Fülöp-szigeteken, de az elmúlt időszakban több hasonló tömeges őrizetbe vétel történt, amiből a Fülöp-szigeteki hatóságok arra következtetnek, hogy szervezett bűnözői és illegális szerencsejátékkal foglalkozó csoportok igyekeznek megvetni a lábukat az országban. A bevándorlási hivatal 140 emberre tervezett fogdájában így már több mint 1500 embert kell elhelyezni. A hatóságok kiemelték, hogy az országban illegálisan dolgozókat kitoloncolják a Fülöp-szigetekről, de akit bűncselekmény miatt elítélnek, az hosszabb fogságra számíthat.

A múlt hónapban Palawan tartományban 324 kínait fogtak el, akik illegális, internetes szerencsejátékot szerveztek. Többségüknek nemhogy munkavállalási vízuma, de még útlevele sem volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!