botrány

2019.10.02. 14:42

A hongkongi rendőrség letartóztatta a meglőtt diáktüntetőt

Tony Tsangot jelenleg kórházban ápolják, állapota stabil. A diákot hivatalos személy elleni erőszak elkövetésével gyanúsítják, de egyelőre nem emeltek vádat ellene.

A hongkongi rendőrség szerdán közölte, hogy letartóztatták azt a 18 éves diákot, akit előző nap meglőtt egy rendőr egy kormányellenes tüntetésen.

A keddi incidensről készült felvételen az látszik, hogy egy csoport tüntető körbevesz, majd rudakkal ütlegelni kezd egy rohamrendőrt. A rendőr társai megtámadott kollégájuk segítségére siettek, és könnygáz bevetésével válaszoltak az atrocitásra. Ezt követően az egyik tiltakozó rátámadt egy másik rendőrre, aki szolgálati fegyverével közvetlen közelről tüzet nyit rá. A hírek szerint a diák a mellkasán sebesült meg.

A hongkongi rendőrség tájékoztatása szerint 269 embert vettek őrizetbe kedden, 900 gumilövedéket, 1400 könnygázgránátot és hat éles lőszert lőttek ki. Teng Ping-kung rendőrfőnök-helyettes szerint a rendőrök fellépése, beleértve éles lőszer alkalmazását is, „kétségkívül jogszerű és észszerű volt”.

„A rendőrtiszt úgy érezte, hogy ő és társainak élete veszélyben van” – indokolta Teng a célzott lövés leadását, arra hivatkozva, hogy a rendőrnek „nagyon korlátozottak” voltak a lehetőségei, figyelmeztető lövés leadására sem elég helye, sem ideje nem volt. Ezért vizsgálat sem indul a rendőr ellen.

Diáktársai aktív, értelmes tanulóként jellemezték Tsangot, akire felnéztek. Néhány iskolatársa a rendőrségi túlkapások kivizsgálását követelte a hongkongi hatóságoktól.

„Ha nem hallgattok meg minket, biztosítani fogjuk, hogy az új kormány megbosszuljon minden egyes atrocitást, amelyet ellenünk elkövetettek” – üzente egyikük. „Ez háborút jelent.”

Lüng Csun-jing volt hongkongi kormányzó levelet írt Tsang iskolájának, amelyben a diák kirúgását és az igazgató lemondását követelte. Az igazgató biztosította a diákképviselőket, hogy nem zárják ki Tsangot.

Kedden, a Kínai Népköztársaság megalakulásának 70. évfordulóján több helyszínen csaptak össze a hongkongi tüntetők és a rohamrendőrök. Az évfordulón több ezren vonultak az utcákra Hongkongban, azt követelve a Kínai Kommunista Párttól, hogy „adja vissza a hatalmat a népnek”. A városban hónapok óta tüntetnek az erősödő kínai befolyás ellen, demokratikus reformokat és a kormányzó távozását sürgetve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!