Illegális bevándorlás

2019.07.31. 12:55

Sokan meghaltak egy Jemen felé tartó, meghibásodott hajón

A hajón kilencvenen utaztak, sok túlélő holléte ismeretlen.

Legalább tizenöt, Dzsibutiból Jemenbe tartó etiópiai migráns vesztette életét, miután meghibásodott a hajójuk a tengeren, és egy hétig víz és élelem nélkül maradtak – közölték hírügynökségek a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) értesüléseire hivatkozva szerdán.

A szervezet a Twitteren arról tájékoztatott, hogy néhányan a tengerbe ölték magukat, azok közül pedig, akik eljutottak Jemenbe, többen meghaltak, mielőtt orvosi segítséget kaptak volna.

A hajón kilencvenen utaztak, sok túlélő holléte ismeretlen.

Májusban az IOM felszólította Jement, hogy engedje el azt a több mint 3 ezer, nagyrészt etióp migránst, akit két ádeni és egy lahadzsi gyűjtőtáborban tartanak fogva rendkívül rossz körülmények között. E két város a Szaúd-Arábia által is támogatott, nemzetközileg elismert jemeni kormány fennhatósága alá tartozik.

Jemenbe minden évben menekültek ezrei érkeznek Afrika keleti részéről. Az illegális bevándorlók a Perzsa (Arab)-öböl országaiba igyekeznek a jobb élet reményében, ám sokszor a polgárháború sújtotta arab országban rekednek, részben mert nem tudnak többet fizetni az őket szállító embercsempészeknek, részben pedig azért, mert milíciák fogságába kerülnek.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi síita lázadók, valamint a Szaúd-Arábia és egyéb arab országok által támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között.

A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormányerőket támogató arab koalíció, miután a húszik elfoglalták az ország északi részének nagy részét a fővárossal, Szanaával együtt, elűzve a nemzetközileg elismert kormányt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!