intézkedés

2019.07.04. 13:42

Pristina kitiltotta a szerbiai hivatalos személyeket Koszovó területéről

Pristina megtiltotta a szerb hivatalos személyeknek csütörtökön, hogy Koszovó területére lépjenek, és ezzel tovább éleződött az egyébként is feszült koszovói-szerb viszony.

Jetlir Zyberaj, a koszovói külügyminiszter tanácsadója a közösségi médiában azzal indokolta a döntést, hogy Szerbia hamis hírek gyártásával és Koszovó elleni propagandájával veszélyezteti Pristinát, és humanitárius katasztrófa felé sodorja az ország északi, többségében szerbek lakta részét. Mint írta: az intézkedés mindaddig hatályban marad, amíg Belgrád nem hagy fel „fenyegető” viselkedésével.

A koszovói szerbek két napig zárva tartották az élelmiszerüzleteket Észak-Koszovóban, így tiltakozva amiatt, hogy a koszovói kormány novemberben százszázalékos vámot vetett ki a Szerbiából érkező árukra. A két ország viszonyának rendezését célzó – még 2013-ban megkezdett – párbeszéd ezután megszakadt. A szerb és a koszovói elnöknek hétfőn kellett volna tárgyalóasztalhoz ülnie, hogy a kapcsolat rendezéséről tárgyaljon, a találkozót azonban lemondták.

Jetlir Zyberaj szerint Belgrád politikai céljainak elérése érdekében „kényszerítette” arra a koszovói szerbeket, hogy zárják be üzleteiket.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet.

Aleksandar Vucic szerb elnök néhány nappal ezelőtt bejelentette, hogy Szerbia válaszlépéseket fontolgat a büntetővám miatt, de az arról szóló döntést júliusra halasztotta. A koszovói szerbek Belgrádtól várnak védelmet és támogatást, mint mondták, a szerb elnök ígéretet tett arra, hogy egyetlen koszovói szerbnek sem kell majd éheznie. Szerdán Aleksandar Vucic arról beszélt, mindent megtesz annak érdekében, hogy szerb élelmiszer jusson a koszovói szerbekhez, ha kell, akkor „Robin Hooddá válik”, és a hegyeken keresztül csempész majd be árut a szerbek lakta területekre.

Pristina szerint a szerb elnök és Belgrád túloz, amikor éhezésről és katasztrófahelyzetről beszél, máshonnan ugyanis igenis érkezik áru Észak-Koszovóba, de az albánok szerint a belgrádi kormány megtiltotta a helyi szerbeknek, hogy máshonnan származó árut vásároljanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!