Ursula von der Leyen győzelme

2019.07.17. 11:13

Nézőpont: a Fidesz és a V4-ek támogatása nélkülözhetetlen volt

Legalább 374 szavazat kellett ahhoz, hogy Ursula von der Leyent megválasszák, a Fidesznek pedig 13 mandátuma van az Európai Parlamentben. Az új bizottsági elnök végül 383 szavazatot, tehát a szükségesnél kilenccel többet kapott.

A Fidesz és a visegrádi négyek (V4) támogatása nélkülözhetetlen volt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökének megválasztásához – mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

Elmondta, legalább 374 szavazat kellett ahhoz, hogy Ursula von der Leyent megválasszák, a Fidesznek pedig 13 mandátuma van az Európai Parlamentben.

Az új bizottsági elnök végül 383 szavazatot, tehát a szükségesnél kilenccel többet kapott.

A Fidesz és a V4-ek nemcsak megakadályozták, hogy a két úgynevezett csúcsjelölt hatalomra jusson, de hozzájárultak ahhoz is, hogy az általuk támogatott Ursula von der Leyen kerüljön pozícióba

– hangsúlyozta Mráz Ágoston Sámuel.

Kijelenthető az is – mondta -, hogy az európai baloldal nem vállalta fel Ursula von der Leyen támogatását, miközben a jobboldal és a liberálisok igen.

„Egy nagyon furcsa helyzet van: Ursula von der Leyen egy jobbliberális jelölt (...), csak reménykedni lehet magyarként, hogy a jobbon lesz a hangsúly”

– fogalmazott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!