Illegális bevándorlás

2019.06.25. 18:52

Tízezer eurót is kifizettek a bolgár embercsempészeknek az afgán migránsok

Nyolctól tízezer euróig terjedő összeget kellett fizetniük azoknak az afgán állampolgároknak, akik igénybe vették a nyugat-európai országokba migránsokat eljuttató bolgár embercsempész-hálózatot, amelyet a bolgár hatóságoknak sikerült felgöngyölíteniük – közölte kedden a bolgár ügyészség.

Ivan Gesev főügyészhelyettes a keddi szófiai sajtóértekezleten hangsúlyozta, hogy ez volt az eddigi legnagyobb művelet egy, a határokon átívelő embercsempészetre szakosodott szervezett bűnözői csoport ellen Bulgáriában.

Hétfőn 17 embert tartóztattak le az ügyben, kedden pedig az ügyészség bejelentette, hogy vádat emeltek 8 bolgár állampolgár, valamint külföldi állampolgárok ellen is, akik ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkeztek Bulgáriában. Utóbbiak afgán és iraki állampolgárok, illetve van köztük egy szíriai állampolgár is. Bolgár házastársaik tudtak arról, hogy férjeik mivel foglalkoznak.

Szijka Mileva ügyészségi szóvivő tájékoztatása szerint a bűnszövetkezet vezetője Afganisztánban működött, ahol emigrációra kész ügyfeleket toborzott. Őket – csaknem kizárólag fiatalembereket – Iránon és Törökországon keresztül a bolgár határhoz szállították.

Bulgáriába a Marica folyón át vezetett az út. A szóvivő szerint nem kizárt, hogy a bolgár határrendőrség egyes tagjai is részt vettek az embercsempészetben, de eddig egyetlen rendőrt se vettek őrizetbe, a vizsgálat folyamatban van.

A bolgár határrendőrség vélelmezett közreműködéséről beszélt Stef Blok holland külügyminiszter is legutóbbi bulgáriai látogatása során, ezzel indokolva azt, hogy országa nem járul hozzá Bulgária felvételéhez a schengeni övezetbe.

A migránsoknál nem voltak személyazonosító okmányok. A bolgár határ átlépése után a közeli falvakban bújtatták, majd különlegesen kialakított autóbuszokkal Szófia két romanegyedébe vitték, onnan pedig legfeljebb 48 órán belül a szerb határra szállították őket.

Az ügyészségnek egyelőre nincsenek pontos adatai arról, hogy hány embert csempésztek két év alatt Nyugat-Európába ezen a csatornán keresztül.

A bolgár belügyminisztérium adatai szerint az országban idén májusban 335 illegális bevándorlót tartóztattak fel. Számuk január és május között 794 volt, ami 30 százalékkal több az előző év hasonló időszakában regisztrált adatnál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!