Fogy körülötte a levegő

2019.06.20. 15:07

Az EU tagállamai nem támogatják Webert

A Fidesz 13 képviselője biztosan Manfred Weber ellen szavazna, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, a magyar kormány már nem támogatja a jelölését.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Philipp Guelland

Nincs elég támogatottsága Manfred Webernek sem az európai uniós tagállamok vezetői, sem az Európai Parlament (EP) frakciói között ahhoz, hogy az Európai Bizottság következő elnöke legyen – írja értesüléseire hivatkozva a Financial Times brit üzleti napilap.

A Magyar Nemzet cikke szerint a legfontosabb uniós intézmények leendő vezetőiről ma kezdenek tanácskozást Brüsszelben az EU állam- és kormányfői, és bár holnapig nem valószínű, hogy megegyezésre jutnak, s további tárgyalásokra lesz szükség,

az már szinte biztosnak tűnik, hogy az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetőjét, Manfred Webert nem támogatják elegen ahhoz, hogy Jean-Claude Juncker utódjaként az Európai Bizottság élére kerüljön.

A bajor politikus állítólag az EP-ben sem örvend nagy népszerűségnek: mind a szocialista frakció újonnan megválasztott vezetője, a spanyol Iratxe García, mind a liberális csoport első embere, a román Dacian Ciolos jelezte, hogy nem kívánják megszavazni Weber elnökjelöltségét, így biztosan nem lesz meg a többsége.

Nem is beszélve arról, hogy a néppárton belül is vannak ellenzői:

a Fidesz 13 képviselője például Manfred Weber ellen szavazna, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, a magyar kormány már nem támogatja a jelölését, miután a bajor politikus azt mondta, nem akar a magyarok szavazataival bizottsági elnök lenni.

Elemzők szerint ez lényegében azt jelentené, hogy elenyészett Manfred Weber esélye, hogy ő legyen az Európai Bizottság következő elnöke.

Eközben ismét összeültek Brüsszelben a néppárti, a szociáldemokrata, illetve a liberális pártcsaládot képviselő uniós tagállami állam- illetve kormányfők, de konkrét eredménye egyelőre nem látszik a „pozitív, konstruktív szellemben zajló” tanácskozásnak.

Az FT értékelése szerint a fejlemények válaszút elé állítják az Európai Néppártot:

vagy mindenáron kitartanak Weber mellett, és blokkolnak minden megállapodást mind az Európai Tanácsban, mind az Európai Parlamentben, vagy „taktikai visszavonulót” fújnak, és megpróbálják egy másik jelöltjüket elfogadtatni a brüsszeli testület élére.

Ha ez utóbbi opciót választják, akkor még elképzelhető a kompromisszumos megoldás tető alá hozása a csütörtökön kezdődő EU-csúcson – jegyezték meg.

Borítókép:

Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője és csúcsjelöltje, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és Keresztényszociális Unió (CSU) listavezetője sajtótájékoztatót tart az európai parlamenti választások után Münchenben 2019. május 27-én.

MTI/EPA/Philipp Guelland

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!