teljes periódus

2019.05.18. 22:17

Schäuble: a német kancellár ki fogja tölteni teljes hivatali idejét

Wolfgang Schäuble, a német szövetségi parlament (Bundestag) elnöke kijelentette szombaton: arra számít, hogy Angela Merkel német kancellár ki fogja tölteni teljes hivatali idejét.

Merkel „rendkívül sikeres”, és a teljes törvényhozási periódusra lett megválasztva – mondta Schäuble a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati csatornának.

A kancellári hivatal átadása egy törvénykezési időszakon belül nem lenne egyszerű, és nincs összhangban „az alaptörvény szellemiségével” sem – mondta a Bundestag elnöke.

Kiemelte, hogy „Merkel a szövetségi kancellár, és erre a törvényhozási periódusra szövetségi kancellár is marad”.

Utalt azokra a közvélemény-kutatási eredményekre is, amelyek szerint „a németek egyre növekvő többsége” teljesen egyetért ezzel.

Wolfgang Schäuble ezzel cáfolta azokat a feltételezéseket, hogy Merkel esetleg átadhatja a kancellári tisztséget Annegret Kramp-Karrenbauernek, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökének.

A trónöröklés rendjét a monarchia idején jól szabályozták. A demokráciában pedig a mindenkori többség dönt, és ezért nem lesz visszalépés senkinek a javára – fogalmazott Schäuble.

A Forsa közvélemény-kutató társaság egy márciusi felmérése szerint a németek több mint kétharmada gondolja úgy, hogy Angela Merkel kancellárnak a törvényhozási ciklus végéig, 2021 őszéig hivatalban kell maradnia.

Maga Merkel is egyértelműen visszautasította április végén azokat a találgatásokat, amelyek szerint a májusi európai parlamenti választások után távozhat tisztségéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!