természeti csapás

2019.05.02. 20:46

Csaknem másfél millió embert kellett kimenekíteni a Fani ciklon miatt

A viharciklon jelenleg a Bengáli-öböl térségében tombol.

Hozzávetőleg 1,2 millió embert kell kimenekíteni India északkeleti részén, a Bengáli-öböltől nyugatra a közelgő Fani trópusi ciklon útjából.

Jelentősen felgyorsult csütörtökön a mentési folyamat Indiában, ugyanis az előzetes becsléseknél mintegy négyszázezerrel több, összesen nagyjából 1,2 millió embert kell kimenekíteni az ország keleti részén fekvő Orisza állam alacsonyan fekvő térségeiből. Az embereket buszokon, vonatokon, valamint teherautókon szállítják biztonságos helyekre.

A meteorológiai előrejelzések szerint a rendkívül heves, egyes helyeken óránként 200 kilométeres sebességet elérő széllökések péntekre jutnak el Orisza állam déli partvidékéhez. Az államban 15 körzetből evakuálják az embereket, akiket óvóhelyeken, iskolákban és kollégiumi épületekben helyeznek el – derült ki a helyi kormányzat közleményéből.

Legutóbbi jelentések szerint eddig több mint 800 ezer ember hagyta el az érintett térségeket. A turistáknak is azt tanácsolták, hogy hagyják el a part menti területeket.

A Fani nevű súlyos viharciklon jelenleg a Bengáli-öböl térségében tombol, nagyjából 275 kilométerre délnyugatra a hindu templomairól ismert Puri településtől, ahova különleges vonatokat küldtek, hogy evakuálják a turistákat. Az időjárási viszonyok ugyancsak nagyon zordak lesznek a tengeren Nyugat-Bengália, Tamil Nadu és Ándhra Pradesh szövetségi államok partvidékén – mondták kormányzati tisztviselők.

Indiában a ciklonok időszaka áprilistól decemberig tart, ekkor csapnak le heves viharok a területre hatalmas emberi és anyagi károkat okozva, és átnyúlva a szomszédos Bangladesbe is.

Két évtizede Orisza államban 30 óra alatt tízezer ember halt meg egy ciklonban. Hat évvel ezelőtt, 2013-ban pedig mintegy egymillió embert kellett kimenekíteni egy másik ciklon útjából, ezrek életét megmentve ezzel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!