Pusztító lángok

2019.03.03. 08:31

Százakat telepítettek ki bozóttüzek miatt Ausztráliában

A térségben több mint 30 helyszínen tombolnak a lángok, és a tűzoltók munkáját jelentősen nehezíti a forró, szeles időjárás.

Százakat telepítettek ki otthonaikból bozóttüzek miatt az Ausztrália délkeleti részén található Victoria államban; legalább öt ingatlan leégett – mondták el tisztségviselők vasárnap.

„Jó esély van rá, hogy további épületek semmisülnek meg a tűzben” – mondta újságíróknak Andrew Crisptold válságkezelési biztos, rámutatva, hogy a lángok terjedését egyelőre nem sikerült megfékezni.

A legveszélyesebb tűz a Melbourne-től mintegy 100 kilométerre keletre található Bunyip Nemzeti Parkban tombol, itt három ingatlan égett le. A bozóttűz egy pénteki vihart követően lobbant fel, és már több mint 6300 hektárt emésztett el. A lángok áramvezetékeket is veszélyeztetnek.

Mintegy 850 tűzoltó, 120 tűzoltókocsi, buldózer és 20 repülő küzd a tűz megfékezéséért.

Az idei volt a legmelegebb nyár a déli féltekén fekvő Ausztráliában. Az ország átlaghőmérséklete decembertől február végéig 2,14 Celsius fokkal volt magasabb a korábbi középértéknél, és jelentősen túlszárnyalta a korábbi, 2012-13-as melegrekordot, amikor 1,28 Celsius fokkal emelkedett az országos hőmérséklet az átlagos fölé.

A hosszú távú országos átlaghőmérséklet 27,5 Celsius fok, ehhez a referenciaponthoz viszonyítják az aktuális hőmérsékletet, illetve ehhez képest határozzák meg a hőmérsékleti anomáliákat. A legmelegebb hónap január volt, először emelkedett a középhőmérséklet országszerte 30 Celsius fokra.

A meteorológiai hivatal jelentése szerint az idei nyári hőmérsékleti rekordot komoly aszály kísérte. A teljes nyári csapadékmennyiség 32 százalékkal kevesebb volt az átlagnál, 1982-83 nyara óta ez volt a legszárazabb nyár az országban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!