hatékonyabb oktatás

2019.03.09. 08:09

Sikeres a 2013-ban bevezetett pedagógus-életpálya

Már több mint 55 ezer tanár lépett előre a minősítési eljárás során pedagógus I. fokozatból pedagógus II. fokozatba.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára közölte: a pedagógus-életpálya bevezetése óta több mint félszázezer tanár szerezte meg a mérföldkőnek számító pedagógus II. fokozatot. Ez azt jelenti – magyarázta -, hogy négy év alatt 55 ezer tanár fektetett energiát abba, hogy rendszerezze és megújítsa tudását, és így a gyerekeknek élvezhetőbb, hatékonyabb tanórákat tartson. A diákok ennek köszönhetően naprakész módszerekkel tanulhatnak, azaz egyre magasabb színvonalú oktatásban lehet részük.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a pedagógus II. fokozatot megszerző tanároknak magasabb fizetést biztosít az állam: a pedagógus I. fokozathoz képest átlagosan havi több mint 30 000 forinttal keresnek többet. Kiemelte:

a kormány évente átlagosan több mint tízmilliárd forintot fordít arra, hogy elismerje a tanárok többletteljesítményét.

Az előző évekhez képest 2020-tól a minősítésre jelentkezés is egyszerűsödik – tette hozzá az államtitkár.

Mindezek mellett immár csaknem 10 ezerre nőtt a mesterpedagógusok száma is – ismertette Rétvári Bence. A mesterpedagógusok nemcsak tanítanak saját iskolájukban, hanem pedagógiai segítséget nyújtanak a hátrányosabb helyzetű intézményekben, az élen járó iskolákat pedig további többletteljesítmény elérésében segítik.

Szólt arról is:

a kormány számára elsődleges fontosságú, hogy a gyerekek minőségi, naprakész, élményalapú és korszerű tudást kaphassanak,

a pedagógusok pedig anyagilag is megbecsülve érezzék magukat, ezért idén 606 milliárd forinttal fordítanak többet oktatásra, mint 2010-ben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!