veszély

2019.03.21. 16:08

Mozambikban még 15 ezer ember várja a segítséget

Az Idai ciklon okozta ítéletidő óriási pusztításokat végzett.

Mozambik környezetvédelmi minisztere, Celso Correia tájékoztatása szerint ezek az emberek nagyon rossz állapotban vannak, és sürgősen ki kellene őket menekíteni. A miniszter szavai szerint minden perc számít.

Elmondta azt is, hogy a legújabb hivatalos adatok szerint 217-re emelkedett a ciklon halálos áldozatainak száma Mozambikban.

Filipe Nyusi mozambiki elnök korábban azt mondta, félő, hogy az Idai ciklon több mint ezer életet olthatott ki az országban.

A portugál külügyminiszter bejelentette: országa mentőcsapatokat küld Mozambikba, hogy segítsenek a túlélők felkutatásában és kimentésében.

Az egyik legsúlyosabban érintett város, Beira közelében az áradások következtében létrejött egy 125 kilométer hosszú és mintegy 11 méter mély tó – mondta el Pedro Matos, az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) mozambiki segélykoordinátora, aki szerint ha az embereknek onnan nem sikerült időben elmenekülniük, akkor nagyon sok halálos áldozattal kell számolni.

Az Idai március 14-én este csapott le Mozambik középső részére, majd Zimbabwe és Malawi felé haladt tovább, ott is nagy pusztítást végezve. A vihar okozta esőzések és áradások még napokig tartottak, teljes települések kerültek víz alá.

Csütörtökön az esőzés – legalábbis átmenetileg – alábbhagyott, de további csapadékra számítanak, ami tovább súlyosbíthatja a helyzetet.

Az Idai ciklon által szintén érintett Zimbabwéban becslések szerint 200 ezer ember szorulhat sürgős humanitárius segélyre a következő három hónapban – közölte Genfben Herve Verhoosel, a WFP szóvivője. Elmondta, a ciklon a Chimanimani nevű körzetben végezte a legnagyobb pusztítást, ennek a területnek mintegy 90 százaléka romokban hever.

Az Idai ciklon lehet az egyik legsúlyosabb vihar, amely valaha lecsapott a déli féltekére, a természeti katasztrófa milliókat érint közvetlenül a szóban forgó országokban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!